Srebrenica: U crvenoj rijeci 5. jula otvaranje jedne od najstarijih džamija

srebrenica-dzamija1-658x421U Srebrenici će u nedjelju 5. jula sa početkom u 19 sati biti upriličeno otvaranje džamije u Crvenoj rijeci. Prilikom otvaranja u džamiji će se klanjati akšam namaz i biće upriličen iftar za postače i posjetioce.

Alija Tabaković, predsjednik Medžlisa islamske zajednice Srebrenica, je istakao da otvaranje džamije u Crvenoj rijeci radosna vijest za sve Bošnjake.

– Džamija u Crvenoj rijeci je jedna od najstarijih na području Srebrenice. Ova džamija po svom izgledu odgovara authtonim bosanskim džamijama sa drvenim minaretom. U historijskim dokumentima se pominje kao Šarena džamija, Crvenoriječka džamija, a u nekim zabilješkama i kao Đozića džamija jer je porodica Đozić uvijek održavala džamiju. I ovu rekonstrukciju i obnovu je finanisrala porodica Đozić . Ova džamija je nešto što treba Crvenoj rijeci koja je prava bošnjačka mahala. Bošnjačka mahala nije ako nema jednu malu džamiju – istakao je Tabaković

U džamiji u Crvenoj rijeci početkom ovogodišnjeg mjeseca ramazana klanjana je i prva teravija nakon rata koju je predvodio Ahmed ef. Hrustanović.

Džamija u Crvenoj rijeci je jedna od 23 džamije koje su bile na području opštine Srebrenica prije agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tokom rata sve su srušene do temelja. Do sada je obnovljeno 16 džamija, a u toku je obnova još dvije džamije, i to bi trebalo biti završeno do kraja godine.
(istocnabosna.com)