Sportska dvorana Dobrinja: Postavljena vještačka stijena za penjanje

U Sportskoj dvorani Dobrinja sinoć je postavljena u upotrebu vještačka stijena za penjanje u sportsko-rekreativnom klubu Postani i ostani fit – PRO-FIT, prenosi bh. novinska agencija Patria.

stijena1Almir Maljević iz udruženja PRO-FIT kazao je da je stijena postavljena uz pomoć organizacija i pojedinaca dobre volje, među kojima se naročito istakla organizacija Helping Hearts and Hands i zajedno sa Ameliom Randall.

– Uspjeli smo da napravimo vještačku stijenu za penjanje, koja će omogućiti razvoj motoričkih sposobnosti karakterističnih za kretanje u vertikalnoj ravni (penjanje), što je nedostajalo da naš program tjelesnog odgoja i sporta za djecu bude kompletan. Vještačka stijena površine oko 27m2 je sada u funkciji i na raspolaganju kako djeci tako i odraslima. Mi je naročito koristimo za djecu, jer na taj način unaprjeđujemo njihovu izdržljivost, fleksibilnost, snagu, ali i pružamo im mogućnost da se zabave na jedan način koji nije specifičan za naše bosanskohercegovačke uslove.

Stijena, uključujući i kvalifikovane instruktore penjanja, će omogućiti djeci da se razvijaju kako fizički tako i mentalno.

– Čestitamo osoblju ovog udruženja na uspješnoj realizaciji projekta, koji će, uvjereni smo, obogatiti sportske sadržaje u Općini Novi Grad, izjavila je Maggie Maxwell iz Fondacije Helping Handsd and Hearts.

Unaprjeđenje saradnje sa nevladinim organizacijama, kao što je sportsko-rekreativno udruženje Postani i ostani fit, te bezrezervna podrška bilo kojoj inicijativi koja doprinosi stvaranju sigurnog okruženja za neometano bavljenje sportskim aktivnostima za mlade, predstavljaju strateško opredjeljenje Općine Novi Grad, načelnika Općine i njegovih saradnika. Stoga je Općina, bez puno razmišljanja, podržala ovu inicijativu, naročito zbog toga što inicijativa podrazumijeva i uključivanje u proces vježbanja djece ometene u razvoju i djece iz ekonomsko-socijalno ugroženih porodica. Nadamo se da ćemo na taj način umanjiti negativne efekte relativno loše ekonomske situacije u zajednici, te doprinijeti da se što više djece uključuje u društveno prihvatljive oblike ponašanja i razvijaju zdrave navike, riječi su Elvira Resića, pomoćnika načelnika Općine Novi Grad za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni integrisani razvoj.

Otkako je izgrađena 2005. godine kao poklon Mercatora BH Općini Novi Grad Sarajevo, Sportska dvorana Dobrinja predstavlja centralni sportski objekat u ovom dijelu najmnogoljudnije lokalne zajednice u BiH. Pored velike sale, koja je opremljena za bavljenje kolektivnim sportovima (mali nogomet, košarka, rukomet, odbojka…), kako za sportske kolektive klubove, tako i rekreativne termine, sretni smo da u sklopu dvorane imamo i sportsko-rekreativni klub Udruženja Postani i ostani fit, koji je koncipiran tako da u njemu mogu vježbati kako profesionalni sportisti, tako i rekreativci bilo koje životne dobi. Izgradnjom vještačke stijene za penjanje, naša dvorana, a i Novi Grad, kao općina, danas nude najmodernije uvjete za vježbanje, kako za djecu raznih starosnih kategorija, tako i za profesionalne alpiniste, i članove gorske službe spašavanja. Nadamo se da će ova vještačka stijena doprinijeti da što veći broj naših sugrađana, i mladih i starijih, slobodno vrijeme provode u sportskim objektima i na taj način unaprijede kvalitet svog života i zdravlje općenito, izjavio je Ramiz Duraković, iz J.P. Lokom d.o.o.

(Nap)