Sarajevska begova čorba ušla u Guinnessovu knjigu rekorda

rekordna_corba“Pobijedila je begova čorba, bosanski inat i gurmani”, riječi su predsjednika Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine Nermina Hodžića kojima je ozvaničeno obaranje Guinnessovog rekorda u pravljenju najvećeg jela od piletine.

Begova čorba, koju se 50 kuhara i volontera pravili od ranih jutarnjih sati, teška je više od 4.120 kg, a dosadašnji rekord je bio 4.026.

“Ponosan sam na svoje kolege, jer smo se u vrlo teškim uvjetima pripremali za ovaj trenutak”, kazao je.

Garancije da je čorba kvalitetno izmjerena je dala firma Rol Vaga iz Kiseljaka, čiji su stručnjaci bili zaduženi za poštivanje standarda koje traži Guinness.

“Ovo je promocija bosanske kuhinje koja se svela na pite i ćevape, a mi možemo mnogo više toga ponuditi”, kazao je.

Građani su imali priliku obradovati svoje nepce begovom čorbom, jer je napravljeno oko 15.000 porcija. Ostatak čorbe bit će doniran narodnim kuhinjama.

Odgovorni kuhar je član Udruženja kuhara BiH Zaim Merdan. Begova čorba se kuhala u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4.100 litara.

Recept za čorbu je 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pet kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i pet kg začina.

Razlog što su izabrali begovu čorbu je što žele njegovati tradiciju bosanske kuhinje.

Obaranje rekorda je dio programa najveće godišnje kuharske manifestacije u Evropi, a to je konferencija Udruženja svjetskih kuharskih asocijacija koja se odvija u Sarajevu.

(Radiosarajevo.ba)