Home / Vijesti / Sarajevo: Radnici u vrtićima najavili štrajk

Sarajevo: Radnici u vrtićima najavili štrajk

Uposlenici JU Djeca Sarajeva najavili su polusatni štrajk upozorenja jer 136 radnika od ukupno 355 radi sa ugovorom na određeno vrijeme. Polovina njih uposlena je tri godine, dok njih 50-ak radi više i od pet godina na određeno. Na sastanku Skupštine povjereništva sindikalne podružnice odlučeno je da se štrajk održi, ali još nije poznat tačan termin.

Saglasnost
U okviru priprema za štrajk, kako prenosi oslobodjenje.ba održat će se konsultacije s upravom vrtića, te s roditeljima u vrtićima. Radnici će podršku tražiti i od Vijeća roditelja, a planiran je i sastanak s ministrom za obrazovanje Elvirom Kazazovićem i premijerom Elmedinom Konakovićem. Sivro je mišljenja da bi se štrajk mogao održati do kraja iduće sedmice.

– Glavni razlog za štrajk je dugogodišnje ignorisanje problema rada na određeno vrijeme i prekidanja ugovora radnika po 60 dana. Ukoliko Vlada KS-a ne da saglasnost za minimalno 70 radnih mjesta na neodređeno vrijeme, radnici prijete dužim štrajkovima, pa čak i protestima ispred Vlade KS-a na koje će pozvati roditelje s djecom iz vrtića, izjavio je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja KS-a.

error: Zabranjeno kopiranje !!