Rudari rudnika “Abid Lolić Bila” sinoć izašli iz jame

aaaRudari rudnika “Abid Lolić” kod Travnika izašli su sinoć iz jame u kojoj su boravili od nedjelje navečer, a nakon što im je obećano da će svi njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

Među rudarima koji su 23 sata odbijali napustiti jamu bio je i Mensur Husić, koji je kazao da su rudari dobili obećanja i da očekuje promjene.

„Imali smo hrane i vode, ali bilo je teško. Trebalo bi biti bolje, ali mi smo spremni opet se boriti za svoja prava“, kazao je Husić.

Predstavnici sindikata spustili su se sinoć u jamu kako bi uvjerili rudare da izađu jer tvrde da je na jučerašnjem sastanku, na kojem su sudjelovali i predstavnici Elektroprivrede BiH i uprave Rudnika, istaknuta spremnost da se rudarima izađe u susret i ispune njihovi zahtjevi.

Kako je rečeno, na ovom sastanku dogovoreno je da se u roku od 24 sata formira stručni tim sastavljen od stručnjaka Rudarske službe Elektroprivrede BiH i interne revizije, koji će ispitati ispravnost ugovora sa firmom “Rudar“ d. o. o. Tuzla.

Predsjednik sindikata Rudnika “Abid Lolić” Bahrudin Bišić rekao je kako se očekuje i da 81 uposlenik u roku od 14 dana bude primljen u radni odnos.

Kada je riječ o zahtjevu rudara za smjenu Uprave, naglašeno je da je Upravni odbor EP BiH već odlučio da je izglasano nepovjerenje upravama u svim rudnicima koji su poslovali negativno.

Sa rudarima je jučer pregovarao i generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica, koji je kazao da je prihvaćena većina zahtjeva rudara, ali da ne mogu očekivati da se problemi rješavaju čarobnim štapićem. (federalna.ba)