RTVFBiH i Elektroprivreda potpisali memorandum: RTV taksa preko računa za struju

rtv dom(1)Rukovodstva Radio-televizije Federacije BiH (RTVFBiH) i Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH danas su u Sarajevu potpisali Memorandum o poslovnom razumijevanju, koji predstavlja prvi i najvažniji korak za prelazak na model naplate RTV takse putem računa za struju, saopćeno je iz Press-službe RTVFBiH.

S ciljem realizacije naplate RTV takse putem računa za električnu energiju, na nivou BiH, saglasni su da će kod nadležnih organa i institucija inicirati donošenje odgovarajućih pravnih propisa i akata za što hitniju realizaciju odredbi Memoranduma.

Navedena je poslovna i svaka druga volja da ovaj novi model naplate RTV takse za sve Javne servise u BiH, uz saglasnost i podršku ostalih relevantnih institucija, stupi na pravnu snagu odmah nakon isteka aktuelnog modela naplate RTV takse.

– Uspostavom novog sistema naplate RTV takse, javni servisi BiH bi za kratko vrijeme postali spremni u potpunosti odgovoriti svim tehničko-tehnološkim i programskim zahtjevima svih stanovnika BiH, čime bi također Javni sistem emitiranja u BiH po prvi put otkada postoji bio postavljen na poslovno zdrave osnove sa samostalnim i neovisnim izvorom financiranja kao što je to slučaj u svim uređenim evropskim i uopće demokratskim zemljama razvijenog svijeta – navodi se u saopćenju.

Navedeno je također da će RTV Federacije BiH, RTRS i BHRT u narednom periodu pravovremeno informirati građane o prelasku na fakturiranja RTV takse putem računa za utrošenu električnu energiju.

– Spremnošću da se uključi u ovaj model naplate, JP Elektroprivreda BiH d.d. pokazala je izuzetno visok nivo društvene odgovornosti, te stvorila preduvjet da s osnaženim Javnim servisima BiH i domaća preduzećima, među kojima je i Elektroprivreda BiH, dobiju snažnog partnera u svojim budućim poslovnim aktivnostima – dodaje se u saopćenju. (Nap.ba)