Home / Vijesti / Prvi Sajam bh. knjige u Skandinaviji

Prvi Sajam bh. knjige u Skandinaviji

Prvi Sajam bosanskohercegovačke knjige održan je 3. i 4. marta u Litteraturhuset u Geteborgu.Cilj Sajma je da podigne čitalačku kulturu i ukaže na značaj maternjeg jezika kao i da zainteresira više Bosanaca i Hercgovaca za čitanje na maternjem jeziku i razvije ljubav prema knjizi.

Tema sajma je bila “Dijete i knjiga”. Sam program oba dana je bio podijeljen na dva dijela – jedan za dječije pisce, a drugi za pisce za odrasle. Prvog dana Sajma organizirana je i panel debata na temu “Jezik i književnost u dijaspori i dijaspora u književnosti”. Takođe su osim prezentacija knjiga predstavljeni i interesantni projekti.

Posjetioci sajma su imali priliku da se sretnu sa 30-tak bh. pisaca, koji žive i djeluju u Švedskoj i Danskoj i da s njima razgovaraju. Od izdavačkih kuća su se predstavila izdanja Bosanke riječi, Une, Daorsona, Suheila Publishinga, Rabica i Drine.

Na sajmu se predstavila i Humanitarna organizacija Våra Barn sa svojim volonterima, saopćili su organizatori.
Organizator manifestacije su izdavačka kuća Una, zajedno s Bosanskohercegovačkim savezom žena u Švedskoj, Gbg radio, Forum integracijskih inicijativa u saradnji s Trezvenjačkim savezom Švedske NBV. Izvor: fena

error: Zabranjeno kopiranje !!