Prva u regionu: Škola u Zagrebu dobila halal certifikat

skola sa halal certifikatomOsnovna škola Matije Gupca u Zagrebu u Hrvatskoj postala je prva škola u zemlji, ali i cijelom regionu koja je dobila halal certifikat

Zapravo, riječ je o certifikatu koji garantira da je hrana u školskoj kuhinji pripremljena prema islamskim propisima i muslimani je mogu nesmetano konzumirati. To znaći da u hrani pripremljena u kuhinji škole Matije Gupca nema alkohola, proizvoda svinjskog porijekla, a hrana zadovoljava i neke druge standarde koji prilikom spremanja hrane moraju biti ispoštovani da bi muslimanima bila dozvoljena za konzumaciju.

Nastavu u ovoj zagrebačkoj školi pohađaju djeca gotovo 25 različitih nacionalnosti, a vjeronauka katoličke i islamske vjeroispovijesti održava se u istoj učionici. Škola je osnovana prije 75. godina, i jedna je od najpoznatijih obrazovnih ustanova za mališane u Hrvatskoj, u kojoj se djeca uče dijalogu i međusobnom uvažavanju.

Halal certifikat direktorici škole Ljiljani Klinger, koja je zajedno sa vjeroučiteljicom Melisom Arslani i pokrenula proceduru dobivanja halal certifikata, u srijedu je uručio muftija Aziz ef. Hasanović, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).