Program obilježavanja 11. jula spreman

srebrenicaOrganizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995. godine 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a” Srebrenica je pripremio Program, koji će za tri dana biti usvojen na sastanku Organizacionog odbora, potvrdio je načelnik Općine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora Ćamil Duraković.

Po riječima načelnika Durakovića, Organizacioni odbor za sada sve planirane aktivnosti drži pod kontrolom i sve teče planiranom dinamikom.

Kada je u pitanju sigurnosna situacija to je isključivo posao sigurnosnih agencija.

Organizacioni odbor je uradio operativni dio, a mišljenja smo da su sve sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini uključene u Pododbor za sigurnosti i po dosadašnjim razgovorima sa njima one mogu da garantuju sigurnost tokom obiljžavanja 20. godišnjice genocida.

Do danas imamo potvrde velikog broja zvanica, od tri predsjednika iz regiona (Slovenija, Hrvatska i Crna Gora), ministre vanjskih poslova Italije, Norveške, Belgije, Slovačke, visoku predstavnicu Evropske unije, određeni broj evropskih parlamentaraca, kraljica Noor iz Jordana, tužioce i sudije Haškog tribunala i mnoge druge zvanice.

Kardinal Vinko Puljić je također potvrdio dolazak 11. jula u Potočare, a očekuje se i dolazak više od 20 visokih zvanica i 50.000 građana u Memorijalni centar “Potočari”. (federalna.ba)