Predstavnički dom države Michigan usvojio Rezoluciju o Srebrenici

srebrenicaPredstavnici parlamenta države Michigan usvojili su Rezoluciju broj 112 od 2015. godine, rezoluciju kojom se 11. juli 2015., obilježava kao Dan sjećanja na Srebrenicu i period jula 11-17 2015. godine kao Sedmicu počasti Bosni i Hercegovini, prenosi novinska agencija Patria.

Rezolucija je izglasana u svrhu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koja zastupa interese američkih i kanadskih Bošnjaka pozdravio je vijest o donošenju Rezolucije.

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Hamdija Čustović, zahvalio se zakonodavcima države Michigan za njihovu podršku Bosni i Hercegovini i američkim Bošnjacima povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

– Važnost sjećanja, pravde i mira nadilazi nacionalne granice i predstavlja čin ljudskog dostojanstva i pokazuje put u bolju budućnost – kazao je Čustović.

Haris Alibašić, aktivista KBSA and inicijator rezolucije u državi Michigan izjavio je da “Usvajanjem HR 112 od 2015. godine, Predstavnici u Predstavničkom domu države Michigan, su kao i prethodnih godina, iskazali poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici, i drugdje u Bosni i Hercegovini.

UO KBSA se zahvaljuje Alibašiću, neposrednom bivšem predsjedniku KBSA, na kontinuiranom radu u državi Michigan i podizanju svjesti o žrtvama genocida u BiH, što je od izuzetne važnosti za čuvanje istine o agresiji i genocidu u BiH. (Nap)