Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji u posjeti Memorijalnom centru

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka posjetili su juče Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz jula 1995. godine i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Bošnjačko nacionalno vijeće je najviše predstavničko tijelo sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji. Delegaciju vijeća predvodio je predsjednik Vijeća dr. Sulejman Ugljanin.

potocariNakon učenja fatihe i obilaska mezarja od strane kustosa Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari gostima je održan historijski čas o dešavanjima za vrijeme genocida, a nakon toga predstavnici Vijeća obišli su Spomen sobu u dijelu bivše fabrike akumulatora odnosno baze UN-a u kojoj je jula 1995. godine spas pokušalo naći oko 5000-6000 žena i djece.

Nakon obilaska Spomen sobe i razgledanja izložbe, u prostorijama Dokumentacionog centra Sense/ Multimedijalnoj sobi prezentovana je video projekcija filma “Sedmica u julu 1995.” Na kraju posjete Memorijalnom centru rukovodstvo Vijeća se upisalo u knjigu utisaka.

(potocarimc.org)