Povodom hapšenja Nasera Orića: U petak poslije džume protesti u svim gradovima FBiH

228392_198768360166611_5002057_nKoordinacija temeljnih boračkih organizacija koju čine: Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Savez ratnih vojnih invalida i Savez boraca FBiH, uz podršku Koordinacije bošnjačkih nevladinih organizacija, u petak 12. juna, od 14: 00 sati organizuju mirne proteste u svim gradovima Federacije Bosne i Hercegovine, povodom hapšenja ratnog komandanta odbrane Srebrenice Nasera Orića, u namjeri da se iskaže nezadovoljsto dvoličnom politikom međunarodne zajednice i Evropske unije prema Bosni i Hercegovini.

Dešavanja pred 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, kontinuirano terorisanje i neprekidno stanje aparthejda, nacionalne i vjerske diskriminacije na dijelu teritorije Bosne i Hercegovine na kojem je počinjen genocid, progonjenja i hapšenja istaknutih građana Bosne i Hercegovine u zemlji i širom Evrope, negiranje i relativiziranjezločina genocida, blokade i zastoji političkih procesa, okolnosti su koje bivše pripadnike Armije RBiH i sve patriote prisiljavaju na drugačiji pristup u nastavku borbe za slobodnu i demokratsku, održivu i prosperitetnu državu Bosnu i Hercegovinu.

Mirni protesti u Sarajevu, također s početkom u 14: 00 sati biće održani ispred državnog Parlamenta, sa zahtjevom da država Bosna i Hercegovina prekine sve diplomatske i političke veze sa Srbijom i iz Beograda povuče bh. ambasadora. Također, predstavnici boračkih organizacija uručit će pismeni zahtjev beogradskim diplomatama u Sarajevu, da napuste teritoriju države Bosne i Hercegovine.

Pozivamo građane Bosne i Hercegovine da se masovnim prisustvom na mirinim protestima u gradovima Federacije BiH, posebno u Sarajevu, glasno usprotive vanjskim i unutrašnjim pokušajima rasturanja države Bosne i Hercegovine.
NI PEDLJA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE!!!
(Saff.ba)