Home / Vijesti / Poplave u Cazinu i Bihaću: Najteže u mjesnoj zajednici Stijena

Poplave u Cazinu i Bihaću: Najteže u mjesnoj zajednici Stijena

Uslijed naglog otapanja velikih količina snijega na području Bihaća pod vodom su 42 stambena objekta.Od toga je 17 u Kulen Vakufu, 12 u Pokoju, a ostatak u naseljima Vedro Polje, Mali i Veliki Lug, Golubić i Čavkić – kazao je gradonačelnik Bihaća nakon obilaska poplavljenih područje.

Dodao je da je Uprava Grada angažirala i specijalni tim sa čamcem koji će dostaviti vodu i hranu za mještane u Klisi koji su odsječeni jer je voda na putu. Nekoliko objekata poplavljeno je i u Cazinu, te Bosanskoj Kostajnici i Bosanskoj Dubici gdje su proglašene mjere vanredne odbrane od poplave.

Nakon izlijevanja rijeka na području Cazina, stanje je idalje najgore u mjesnoj zajednici Stijena, odnosno naselju Vilenjača koje je jučer cijeli dan bilo u potpunoj izolaciji. Glavna putna komunikacija iz Stijene prema Vilenjači je i dalje prekinuta budući da je vodostaj rijeke Horljave porastao skoro za metar u odnosu na jučer. Poplavljen je i alternativni putni pravac, tako da je Civilna zaštita cijeli dan nastojala osposobiti treći putni pravac s kojim se iz mjesta Donja Koprivna može doći u Vilenjaču. U konačnici, put je stavljen u funkciju, tako da ovo mjesto nije više izolirano.

U naselju Bajrići poplavljen je jedan pomoćni objekat na farmi u kojem se nalazila stoka. Ispumpavanjem vode, objekat su tri dana pokušavali spasiti pripadnici Vatrogasne jedinice Cazin, no nisu uspjeli te je stoka izmještena na sigurnu lokaciju, dok je objekat poplavljen.stakli su da se sa prostora Plitvičkih jezera očekuje još jedan manji vodeni val, no da je najgore prošlo.

Snijeg se i dalje topi sa okolnih brda, no smatraju da je maksimum postignut. Napomenuli su i da su projekti čišćenja i proširivanja vodotoka, prije svega korita rijeke Mutnice, koje su provodili posljednjih nekoliko godina, ovih dana pokazali potpuni efekat, te da bi zasigurno došlo do mnogo većih poplava da ovi projekti nisu završeni.

error: Zabranjeno kopiranje !!