Home / Religija / Namaz / Podne namaz

Podne namaz

Podne-namaz ili salatul-zuhr ( ظهر) drugi je od 5 propisanih, obaveznih namaza (molitvi) koje muslimani svakodnevno obavljaju.

Vrijeme podne-namaza počinje nakon što sunce pređe polovinu neba, a vrijeme završetka različito se tumači u različitim islamskim pravcima.

U vremenu kada sunce prelazi preko polovine neba zabranjeno je klanjati. U slučaju da je vjernik propustio klanjati ovaj namaz u propisanom vremenu, ima ga mogućnost naklanjati (tzv. kazā).

Prije početka namaza vjernik je dužan pripremiti se za namaz(abdest), zatim zanijetiti u srcu te se okrenuti prema kibli. Muškarci su dužni proučiti i ikamet prije svakog farz namaza.

Podne namaz ima 10 rekata i to: 4 sunneta, 4 farza i 2 sun-sunneta koji se klanjaju istim redosljedom kako su i nabrojani.

Podnevski sunnet se zanijjeti ovako:

NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TEALA SALATE SUNNETI ZZUHRI EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI-ALLAHU EKBER

a klanja se na sljedeci nacin:

Kad smo zanijjetili na prvom rekatu ucimo:SUBHANEKE, EUZU, BISMILLU, FATIHU i SURE, ucinimo ruku i sedzde i vratimo se na drugi rekat na kojem ucimo: BISMILLU, FATIHU i SURE te ponovo ucinimo ruku i sedzde i ostanemo da sjedimo gdje ucimo ETTEHIJJATU.
Kad smo proucili ETTEHIJJATU ustajemo na treci rekat gdje ucimo isto sto i na drugom, ucinimo ruku i sedzde i vracamo se na cetvrti rekat te ucimo isto sto i na drugom i trecem tj. BISMILLU, FATIHU i SURE, ponovo ruku i sedzde i ostajemo na zavrsnom sjedenju (KADE-i EHIRE) gdje ucimo ETTEHIJATU, SALAVATE i DOVU, predamo selam i time smo klanjali podnevske sunnete.

Zatim slijede podnevski farzi koji se zanijjete ovako:
Muškarci prije nijeta farz namaza prouce ikamet.
NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TEALA SALATE FARDI ZZUHRI EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI-ALAHU EKBER.

Podnevski farz se klanja na sljedeci nacin: Gotovo isto kao i sunnet jedina razlika je sto na trecem i cetvrtom rekatu ne ucimo SURE nego samo BISMILLU I FATIHU.

Kada smo klanjali podnevske farze ostaju nam jos sun-sunneti koji se zanijjete ovako:

NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TEALA SALATE SUN-SUNNETI ZZUHRI EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI-ALLAHU EKBER

Podnevski sun-sunnet se klanja isto kao i sabahski sunnet. Kad smo predali selam proucimo ZIKR, DOVU ucinimo TESPIH i na kraju proucimo NAMASKU DOVU.

error: Zabranjeno kopiranje !!