Home / Religija / Namaz / Sabah namaz

Sabah namaz

Sabah-namaz ili salatul-fedžr (ar. فجر) prvi je od 5 propisanih, obaveznih namaza (molitvi) koje muslimani svakodnevno obavljaju.

Sabah-namaz klanja se od pojave zore, pa do pred izlazak.

Kao i svi namazi, i ovaj se obavlja na način na koji ga je obavljao poslanik Muhammed s. a. w. s. Obavezni namaz je 2 rekata, ali je hadisom Božijeg Poslanika preporučeno prije toga klanjati i 2 rekata dobrovoljnog namaza (sunnet).

Prije početka namaza vjernik je dužan obaviti obredno pranje (abdest), zatim odlučiti ili zanijetiti u srcu, te okrenuti se prema kibli. Muškarci su dužni proučiti i ikamet prije farza.

Svaki namaz počinje početnim tekbirom, kad vjernik podiže ispružene ruke u predjelu između ramena i ušiju i izgovara riječi “Allahu ekber” (“Allah je najveći”).preporučeno je da muškarci dižu ruke u visini ušiju, a žene u visini ramena.

Sabahski sunnet zanijjeti se na arapskom jeziku ovako: Nevejtu en usallije lillāhi te `ālā salāte sunneti-l fedžri, edāen mustakbilel-kibleti, Allāhu ekber. Ili, na našem jeziku: Odlučih da klanjam sunnet sabahskog namaza u ime Boga, Allāhu ekber.

Na stajanju prvog rekata uči se: Subhaneke, eūza, bismilla, Fatiha i sura.
Zatim, izgovarajući Allāhu ekber, pognemo se na rukū´ na kojem tri puta učimo: Subhāne Rabbije-l-azim!Potom se sa rukū`a vraćamo na kratko stajanje i izgovaramo: Semi`allāhu li-men hamideh!

Na kratkom stajanju izgovaramo: Rabbenā leke-l-hamd!

Sa kratkog stajanja, izgovarajući Allāhu ekber, spuštamo se na prvu sedždu, gdje izgovaramo tri puta: Subhāne Rabbije-l-e`alā!
Sa prve sedžde izgovarajudi Allāhu ekber, vraćamo se na kratko sjedenje gdje zastanemo samo trenutak, a zatim izgovarajući Allāhu ekber idemo na drugu sedždu na kojoj izgovaramo isto kao i na prvoj, Subhāne Rabbije-l-e`alā, tri puta.
Sa druge sedžde, izgovarajući Allāhu ekber, dižemo se na drugi rekat.
Na stajanju drugog rekata učimo: Bismillu, Fatihu i sūru, a potom obavimo rukū’, i dvije sedžde, kao i poslije stajanja na prvom rekatu.
Sa druge sedžde drugog rekata, izgovarajući Allāhu ekber dižemo se i sjednemo, pa učimo Et-tehijjāt, salavāte, dovu te predamo selam. Nakon predaje selama kod sunneta pristupa se klanjanju sabahskog farza.*

Sabahski farz zanijeti se ovako: Nevejtu en usallijje lillāhi te’āla salāte fardi-l fedžri, edāen mustakbilel-kibleti, Allāhu ekber. Sabahski farz klanja se kao i sunnet, samo je razlika u nijjetu. Muškarci će prije nijjeta proučiti ikamet.
Sabahski namaz, kao i svi ostali namazi, završava se posljednjim selamom, ali se preporučuje da poslije svakog namaza proučimo zikr i namasku dovu, jer ćemo za to biti posebno nagrađeni.
Onaj ko nije naučio zikr i namasku dovu završit će namaz učenjem El-Fatihe na podignute ruke.

error: Zabranjeno kopiranje !!