Novi razorni zemljotres pogodio Nepal jačine 7,4 Richtera

uemljotresNovi snažan zemljotres pogodio je Nepal. Epicentar je bio 82 kilometra od Katmandua. Prema prvim podacima seizmoloških služba magnituda potresa bila je između 7,1 i 7,4 po Richteru, prenosi novinska agencija Patria.

Epicentar je bio na dubini od 19 kilometara, 68 kilometara zapadno od Namche Bazaara, nedaleko tog mjesta nalazi se bazni kamp za Everest.

Zemljotres se osjetio širom sjeverne Indije, a tresao se i New Delhi gdje su se “ljuljale” zgrade skoro jednu minutu pa su ljudi panično bježali iz njih.

Al Jazeerina reporterka Annette Ekin, koja izvještava iz glavnog grada, Kathmandua, rekla je da je velika panika zavladala u glavnom gradu.

– Zemlja je počela da se trese. Svi su istrčali na ulice i sve radnje su sada zatvorene”, rekla je ona, dodajući da se činilo da je potres trajao oko 30 sekundi.

Al Jazeerin reporter Andrew Simmons, koji se također javio iz Kathmandua kazao je da je potres bio toliko moćan da je zgrada u kojoj se nalazio u tom trenutku “zatresla kao žele”.

Podsjetimo, 25. aprila zemljotres jačine 7,8 po Richteru izazvao je katastrofu u Nepalu, poginulo je preko 8 hiljada ljudi, a povrijeđeno ih je više od 17.800. (Nap)