Najveći sajam knjiga, promocija najboljih izdanja

sajam knjiga skenderija 2015 (3)Na Međunarodnom sajmu knjiga koji je otvoren danas u Sarajevu predstaviti će se oko 120 izlagača iz svih krajeva svijeta, među kojima su u velikom broju izdavači iz Hrvatske, Crne Gore, predstavnici Njemačke, Velike Britanije, Turske… 27. Međunarodni sajam knjige jedan je od najvećih sajmova do sada. Cilj ovogodišnjeg Sajma je profilirati domaće autore. U programu Sajma održati će se Međunarodni susreti bibliotekara slavista pod naslovom „Bibliotekarstvo i intelektualne slobode„ u okviru kojih će se dodijeliti godišnje nagrade i stipendije.

Udruženje izdavača i knjižara BiH dodijeliti će sajamske nagrade u pet kategorija. Cilj takve dodjele, kako objašnjava Ajdin Šahinpašić, direktor TKD Šahinpašić, je obezbijediti dovoljnu konkurenciju izlagača kako bi se promovisale što bolje knjige.

– Na ovogodišnjem Sajmu posjetioci će imati priliku da se susretnu sa 15 novih knjiga, među kojima su „Deblokada„ autora Dennis Gratz, drugo izdanje „Sarajevske princeze„. Očekuje se veliko interesovanje za knjige autora Džon Grin „Gradovi na papiru„, Endi Weir „Marsovac„, Haruki Murakami „Hronika ptice navijalice„ – Ajdin Šahinpašić.

Direktor KJP Centar Skenderija Hajriz Bećirović kazao je da se na ovogodišnjem sajmu očekuje veća posjeta u odnosu na prethodne godine.

– Veliko zadovoljstvo odzivom i izlagačima u odnosu na prethodnu godinu. Domaćim izlagačima omogućene su 20 % jeftinije cijene. Besplatan ulaz dodatno poboljšava posjetu Sajma. Sarajevski Međunarodni sajam knjiga postao je brend i sinonim uspješne manifestacije – kazao je direktor Bećirović.

Sajam će trajati od 22. do 27. aprila, a za sve ljubitelje knjige omogućen je popust od 25 – 30 % .(Nap.ba)