Najmanje 226 osoba poginulo u zemljotresu u Meksiku

Broj žrtava jakog zemljotresa koji je jučer pogodio centralni Meksiko porastao je na 226 osoba, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova ove zemlje.

Predstavnici Civilne zaštite Meksika saopćili su da su do jutros ispod urušenih zgrada u Meksiko Cityju i susjednim saveznim meksičkim državama izvukle tijela 226 poginulih, a da su spasilačke ekipe i dalje na terenu.

Epicentar zemljotresa registriran je u blizini grada Raboso i na dubini od 51 kilometar.Predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto pozvao je građane da budu smireni i poručio da je prioritet da se nastavi potraga za nestalim osobama, a da će pomoć naknadno stići i do svih kojima je potrebna.

Predsjednik Enrique Pena Nieto rekao je kako je poginulo više od 20 djece te da ih je 30 izgubljeno nakon urušavanja škole, prenose mediji. Najmanje 44 zgrade su srušene uključujući i jedno osnovnu školu.

Zemljotres je bio jačine 7,1 stepen prema Richterovoj skali, a nakon njega su uslijedili manji potresi.Više od dva miliona ljudi u glavnom gradu Meksika nema električnu energiju, a ne rade ni telefoni. Širom centralnog Meksika napravljeni su otvoreni medicinski centri za ukazivanje pomoći. Angažovana je i vojska.