Home / Crna hronika / Na Ahiret preselio prof. dr. Mehmed Kico

Na Ahiret preselio prof. dr. Mehmed Kico

U petak, 20. aprila, na ahiret je preselio penzionisani redovni profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i voditelj Katedre za filologiju Kur᾽ana Mehmed Kico.

Mehmed Kico rođen je 1949. godine u Gračanici kod Bugojna. Osnovno obrazovanje stekao je u rodnom mjestu, a srednje u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Studije arapskog jezika i književnosti završio je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na Filološkom fakultetu stekao je i stepen magistra filoloških nauka a stepen doktora filoloških nauka stekao je na fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Tokom višedecenijske akademske uposlenosti predavao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini i Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici. U penziju je otišao u septembru 2017. godine na poziciji redovnog profesora na predmetu Arapski jezik i voditelja Katedre za filologiju Kur᾽ana.

Prof. dr. Mehmed Kico autor je znatnog broja radova iz oblasti arapske lingvistike i poetike prevodilaštva objavljenim u referentnim i indeksiranim glasilima, a njegov prevodilački rad obuhvata preko trideset književnih i naučnih djela.

Iza profesora Mehmeda Kice ostala je supruga Behija, sin Faruk i kćerka Džana.

Dženaza će se obaviti u subotu 21.04.2018. godine poslije ikindije namaza u rodnom mjestu rahmetli prof. dr. Mehmeda Kice u Gračanici kod Bugojna. Izvor: Preporod.com

error: Zabranjeno kopiranje !!