Saturday, February 27, 2021
Home Vijesti Muslimani s radošću i molitvom dočekali Kurban-bajram

Muslimani s radošću i molitvom dočekali Kurban-bajram

- Advertisement -

Muslimani širom svijeta danas slave Kurban-bajram ili Hadžijski bajram, blagdan žrtve koji pada na 10. dan zadnjeg mjeseca islamskog lunarnog kalendara, dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog i obilježava se četiri dana.

- Advertisement -

Kurban-bajram je jedan od najboljih dana u godini i najznačajniji dan hadža jer se u njemu obavlja većina i najznačajniji obredi – tavaf, klanje kurbana te simbolično bacanje kamenčića na šejtana.

Kurban-bajram izdavaja se od Ramazanskog po tome što je preporučeno prinošenje kurbana – žrtve kao oblik pokornosti uzvišenom Bogu. Kurban može biti kamila, krava, ovca ili koza i prinosi se nakon obavljenog bajram-namaza po šerijatskom tretmanu klanja. To je potvrđeni sunnet onome ko je materijalno u mogućnosti da priušti kurban.

- Advertisement -

Centralna bajramska svečanost u Bosni i Hercegovini održana je jutros u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram namaz je imamio i bajramsku hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori redakcija portala Bh-vjesnik upućuje iskrene čestitke sa željom da vam bajramski dani budu sretni i berićetni i da radost Bajrama podijelite sa svojim najmilijima.

- Advertisement -

Najnovije objave