Lejla Nikšić je prva magistrica kontrole neba u historiji Bosne i Hercegovine

magistricaBosna i Hercegovina je dobila prvu magistricu kontrole neba u historiji. Riječ je o Lejli Nikšić, studentici porijeklom iz BiH koja je dodiplomski studij završila na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, a koja je jučer magistrirala na Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi (Anadolija Univerzitet) u Eskišehiru, u Turskoj na odsjeku za kontrolu avio-saobraćaja….

Time je Lejla postala ne samo prva žena magistrica kontrole neba u BiH već i prva žena sa hidžabom koja je to postigla. Tema njenog magistarskog je “Analiza prometa zračnog saobraćaja u Bosni i Hercegovini” što je ujedno prvi stručni, akademski članak ikad napisan o Bosni i Hercegovini iz te oblasti.

Srećom, Lejli u prilog ide i to što je naša država u oktobru prošle godine preuzela kontrolu nad svojim nebom, te se nadamo da će Lejla doprinijeti i poboljšanju ovog sektora.

Ovo je historijski ternutak za bh. avio-saobraćaj u BiH. Inače, Lejla je porijeklom iz Foče.

Lejli čestitamo od sveg srca, hvala joj što ruši predrasude i nadamo se da će biti razlogom da djevojke budu najbolje u zanimanjima za koja kažu da ‘nisu za njih’. (akos.ba)