Kumanovo: Vatreni okršaj policijskih snaga i naoružane grupe

timthumbSpecijalne jedinice makedonske policije pokrenule su rano jutros ujutro u Kumanovu na sjeveru zemlje akciju protiv “naoružane skupine”, a u pucnjavi koja traje od ranog jutra ranjeno je najmanje 12 policajaca, prenose agencije.

Trojica makedonskih policajaca, koji su povrijeđeni jutros tokom akcije protiv naoružane grupe u Kumanovu, preminuli su u bolnici u tom gradu.
Skopski mediji javili su ranije danas da je u akciji makedonske policije protiv naoružane grupe u Kumanovu ranjeno 12 policajaca, od kojih su teže povrijeđeni prebačeni u bolnicu u Skoplju.

Dio povrijeđenih je zbrinut u kumanovskoj bolnici, dok su teže ranjeni hitno prebačeni u Skoplje.

Kako prenosi Reuters, specijalne jedinice u oklopnim vozilima blokirale su predgrađe Kumanova, grada koji se nalazi 40 km sjeverno od Skoplja, a lokalni mediji javljaju o žestokim sukobima i pucnjavi iz automatskog oružja.

Helikopteri nadlijeću to područje u kojem su se 2001. vodile borbe između albanskih pobunjenika i vladinih snaga, prije nego što je diplomatskim naporima spriječen opći građanski rat u Makedoniji.

Glasnogovornik makedonskog ministarstva unutrašnjih poslova kazao je da je policija pokrenula operaciju “nakon prethodno pribavljenih informacija o naoružanoj grupi”. Nije rekao drugih pojedinosti o akciji.

Najnoviji sukobi mogli bi dovesti do nove nestabilnosti u zemlji u kojoj posljednjih sedmica rastu napetosti između vlade i opozicije povodom optužbi za ilegalno prisluškivanje i druge zloupotrebe položaja. (federalna.ba)