Konjic postaje turistički centar: Priroda, rafting i još mnogo toga

Konjic-4-658x435Sve atraktivniji turistima, grad Konjic, pored obilaska starog dijela grada i obnovljene Kamene ćuprije, sagrađene 1682. godine, posjetiteljima nudi i uzbudljive aktivnosti u prirodi kao što su planinarenje, logorovanje, rafting, seoski turizam, vožnja kajakom ili kanuom, planinski biciklizam i paragliding.

Prema riječima Sanjina Buabala, direktora turističke agencije Visit Konjic, turisti najveći interes pokazuju za rafting ponude.

– Od Glavatičeva do Konjica vozi se najinteresantnija rafting tura na Neretvi, gdje dužina staza iznosi oko 23 km, a plovidba traje oko 5 sati – kaže za Faktor.ba Bubalo i dodaje da učesnici imaju priliku uživati u prelijepom ambijentu kanjona i vodopada, koji se vide prilikom spuštanja.

Tokom plovidbe Neretvom rafteri mogu uživati u odmoru i ljepotama Malog i Velikog kanjona, uz netaknutu prirodu i prizore koji nisu vidljivi sa puta, kao i u četiri adrenalinska brzaka, koji su poredani tako da je svaki naredni ekstremniji od predhodnog.

– Spust nudi odličnu priliku za početnike i napredne raftere da okušaju snagu i ljepotu rijeke Neretve u klasi I-III – istaknuo je Bubalo

Prema riječima našeg sagovornika Konjic posjećuju turisti iz svih dijelova svijeta, a pored raftinga, veliki interes pokazuju za biciklističke ture, te obilazak Starog grada i Titovog bunkera.

Pored navedenih aktivnosti u Konjicu ima i nekoliko eko sela, koji svojim posjetiteljima pružaju ugodan odmor u prirodnim ljepotama. Jedno od njih je i kompleks Eko Selo koje se nalazi na Boračkom jezeru i koje se u potpunosti uklopilo u prirodni ambijent.

– Raspolažemo sa 40.000 m² uređene površine na Boračkom Jezeru, a svake godine bilježimo sve veći broj gostiju, naročito iz Holandije, Slovenije, Norveške, Mađarske i Češke – rekla nam je Zemira Konjalic iz Eko Sela.

(T.Cerić/Faktor.ba/Foto: Visit Konjic i Eko Selo)