Ko je Andreas Lubitz, kopliot koji je srušio avion Germanwingsa

Andreas Günter Lubitz (28), kopilot leta Germanwingsa 9525, namjerno je srušio avion u kojem je poginulo 150 ljudi, objavili su francuski tužioci.

Lubitz je imao iskustvo od samo 600 sati letenja, nakon što je došao u Germanwings 2013. odmah nakon obuke, piše Daily Mail.

Međutim, bio je visoko cijenjen među kolegama, pošto je osvojio nagradu 2013. godini za svoje izuzetne sposobnosti letenja. Član LSC Westerwald letećeg kluba u Montabauru imao je stan u Dusseldorfu, ali je također živio u Montabauru gdje je odrastao.

Njemački piloti odali su počast kolegi.

“Članovi LSC Wedterwalda primili su vijest o pogibiji svojih kolega s najdubljom žalošću. Odajemo počast Andreasu kojem je posao pilota bio san još kada nam se pridružio kao tinejdžer. Počeo je u školi jedriličarstva, da bi došao do upravljanja Airbusom 320. Znao je tačno kako će ispuniti svoje snove – one koji su ga sada odveli u smrt. Žalimo za gubitkom dragog člana, kao i ostalih 149 žrtava nesreće. Njihovim porodicama šaljemo najiskrenije suosjećanje. Nećemo zaboraviti Andreasa”, napisali su na službenim stranicama.

(Oslobodjenje)