Identifikovani dijelovi tijela svih 150 žrtava iza aviona Germanwingsa

francuska-identifikovani-dijelovi-tijela-svih-150-zrtava-iza-aviona-germanwingsa_1428043668Francuski istražitelji su, kako je saopćeno, identificirali dijelove tijela svih 150 putnika i članova posade s aviona komanije Germanwings, koji se 24. marta srušio u francuskim Alpima. Pronađena su ukupno 2.854 dijela tijela, saopćio je marsejski tužilac Bris Roben, dodajući da će biti potrebno dosta vremena da se povežu ti dijelovi s uzorcima DNK koje su dali članovi porodica poginulih, prenosi AP.

Roben je također iznio detalje o pronađenoj drugoj crnoj kutiji. Nju je jedan žandarm pronašao u jaruzi koja je već u nekoliko mahova bila pretražena.

Podaci o letu registrirani na njoj su veoma nejasni, kao da je bila zapaljena, ali je moguće da ipak budu upotrebljivi, napominje Roben.

On je također saopćio da je na mjestu nesreće nađeno 40 “veoma, veoma oštećenih” mobilnih telefona, ne komentirajući pisanje francuskog Paris matcha i njemačkog Bilda kako su sačuvana svjedočanastva o posljednjim trenucima pred pad aviona.

Njemački državni tužioci saopćili su danas da vjeruju da je kopilot Andreas Lubitz, za koga se sumnja da je srušio avion Germanwingsa, na ličnom računaru između 16. i 23. marta istraživao načine kako da izvrši samoubistvo, kao i podatke o vratima kokpita i sigurnosnim mjerama koje se odnose na njih, prenosi Tanjug.

Istražitelji vjeruju da se 27-godišnji Lubitz namjerno zaključao u kokpitu 24. marta i srušio avion na letu Barselona – Diseldorf u francuskim Alpama.

(Oslobodjenje.ba)