Francuska rediteljica Isabelle Matic primila islam nakon napada u Parizu

Francuska rediteljica srpskog porijekla Isabelle Matic objavila je na svom Facebook profilu da je prihvatila islam. Rediteljica Matic izgovorila je šehadet, odnsono primila islam 11.januara, nekoliko dana nakon napada na časopis Charlie Hebdo. “Danas sam primila prvi stub islama. Nema drugog boga osim Allaha i Muhamed je Njegov poslanik”, navodi se u poruci koju je postavila Isabelle Matic na svom Facebook profilu.

Isabelle-Matic

U drugoj poruci ona je opisala kako je donijela odluku da prihvati islam i šta to znači za njeno vjerovanje u slobodu izražavanja. “Između pokolja u prostorijama Charlie Hebdo i drugih događaja koji su uslijedili ja sam postala muslimanka. Ja se i dalje zalažem za slobodu izražavanja”. U nastavku poruke Isabelle Matic je rekla da je mudrost najbolji odgovor na provokaciju Charlie Hebdoa. “Kada ih Charlie Hebdo objave ne obraćajte pažnju na njih, ne odgovarajte na provokaciju i ne dajite im na važnosti”.

Screenshot_68

Rediteljica Matić se putem Facebooka zahvalila marokanskom glumcu Hichamu Bahloulu koji je objavio vijest u marokanskim novinama da je ona primila islam.

(saff)