Bošnjačka djeca iz Konjević Polja od 29. januara u školskim klupama

nova kasabaU četvrtak 29. januara 2015. godine 118 bošnjačke djece iz Konjević-Polja krenut će u drugo polugodište na instruktivnu nastavu koja se izvodi prema planu i programu Kantona Sarajevo u objektu Islamske zajednice u Novoj Kasabi, piše bh. novinska agencija Patria.

Podsjećamo, nakon što su roditelji iz Konjević Polja protestvovali početkom školske 2013/2014 godine, jer djeci nije bilo dozvoljeno izučavanje nacionalne grupe predmeta i bosanskog jezika, odlučeno je da se organizira instruktivna nastava.

Kako je za agenciju Patria kazao predstavnik roditelja Muhzin Omerović svi se nadaju da će i dalje imati podršku od strane Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja kao što je to činio ministar Damir Mašić.

– Mi ne znamo ko će biti novi ministar, nadamo se da ćemo imati podršku. Prema planu mi 29. počinjemo s nastavom, a u međuvremenu ćemo se boriti da dobijemo sredstva. Nadam se da neće biti problema – kazao je Omerović koji će u pondjeljak održati sastanak sa nastavnicima i koordinatorom projekta Nihadom Čolić.

Omerović je naglasio da su svi nastavnici, njih 16, shvatili veličinu njihove borbe i do danas niko nije odustao iako je bilo i kašnjenja plata, a sada su ostali i bez zdravstvenog osiguranja s obzirom da su nastavnici uposleni na ugovor o djelu.

Koordinatorica projekta instruktivne nastave u Novoj Kasabi Nihada Čolić u razgovoru za Patriu navodi da očekuju sredstva i za drugo polugodište i da je s ministrom Mašićem dogovoren projekat od osam mjeseci.

– Entuzijasti smo pa i ako ne bude novca žrtvovat ćemo jedan mjesec, međutim meni je veće pitanje šta poslije maja. Prvo polugodište je isfinansirano bez problema, ali pokušat ćemo napraviti dogovor – kazala je Čolić koja ja istakla da su svi posvećeni ovom projektu.

Ona je kazala da su krajem decembra napravili evaluaciju i uvidjeli da su djeca usvojila kvalitetna znanja.

– Ovaj proces mora ići dalje – kazala je Čolić, koja je i savjetnik za predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje resornog minsitra Kantona Sarajevo.

Projektu školovanja bošnjačke djece dalo je i Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na čelu sa ministrom Adilom Osmanoviće i Fond Bošnjaci.

– Takva podrška će nam trebati i ubuduće – kazao je Omerović.