Bosnian Wand Airlines više ne leti

Bosnian Wand Airlines više ne leti. Direkcija za civilno vazduhoplovstvo suspendovala je sve letove ove kompanije, izvještava Tv1. Razlog je jednostavan – BWA nije aviokompanija, a grčka aviokompanija Hermes preko čije je licence BWA letio, nije objasnila kako su ove dvije kompanije povezane.

“BWA nema odobren nijedan let. Kompaniji Hermes Airlines odobreni su letovi za Atinu svake nedjelje do 22. marta 2015. godine. Ali, s obzirom da smo od Hermes Airlinesa tražili da nam dostave ugovor sa BWA do petka 30.01.2015. godine, što oni nisu učinili, BHDCA je suspendovala ranije odobrene letove ovoj aviokompaniji”, kažu u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH.

bwa-vise-ne-leti_1422958330Naime, aviokompanija Hermes u Grčkoj je osnovana 2011. godine. Bosnian Wand Airlines registrovan je u Gornjim Dubravama u Živinicama 2014. Danas je u Sarajevu i to kao društvo sa ograničenom odgovornošću za zračni promet, turizam i trgovinu. Zato, tvrde iz ove kompanije, niko im ne može zabraniti da u njihovom nazivu stoji riječ aviokompanija. Međutim, to je netačno, da bi se mogli tako zvati, Wand mora imati Potvrdu vazdušnog operatera koju izdaje državna Direkcija za civilno vazduhoplovstvo. Wand potvrdu nije ni tražio.

“Do 2. februara 2015. u BHDCA nije stigao zvaničan zahtjev (aplikacija) za dobijanje Potvrde vazdušnog operatera (AOC) kompanije Bosnia Wand Airlines”, kažu u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Za promotivni let koji je Bosnian Wand Airlines obavila 25. janura, dozvolu Direkcije dobila je kompanija Hermes. Ta kompanija, uprkos zahtjevu, Direkciji nije dostavila nikakav ugovor s kompanijom Wand.

(Oslobodjenje.ba)