Vijesti

Bodonyi: EU će se odrediti prema američkim sankcijama Dodiku

Evropska unija razmatra aktiviranje mehanizma sankcija koji je usvojila prije nekoliko godina, ali ih još uvijek nije iskoristila.

Naime, Francuska ambasadorica u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi, komentirajući sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kazala je da će 28 članica Evropske unije donijeti zajedničku odluku o tome.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack ranije je saopćila da su predsjedniku RS-a uvedene sankcije.

Istakla je da je u utorak Ured za kontrolu imovine stranaca pod Ministarstvom trezora, u konsultacijama sa State Departmentom, zvanično definisao status Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u skladu sa Izvršnom uredbom (E.O.) 13304 koju je 28. maja 2003. potpisao predsjednik George W. Bush. E.O. 13304 odobrava sankcije protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruirale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe Daytonskog sporazuma.

Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje

Tagovi

Slične objave

Back to top button
error: Zabranjeno kopiranje !!
Close

Otkriven je Ad Blocker

Molimo ugasite Ad Blocker zbog boljeg doživljaja na stranici.