Vijesti

Makedonija dobila vladu, Zoran Zaev novi premijer

Makedonija je napokon dobila novu vladu, a novi premijer je Zoran Zaev. Nakon dvodnevne burne rasprave u makedonskom Sobranju, Zoran Zaev je potvrđen za novog premijera. Za novu vladu su glasala 62 poslanika, 44 je bilo protiv, dok njih pet nije prisustvovalo glasanju.

Nakon što je izglasan za novog premijera, Zaev je poručio kako mu je glavni zadatak provedba reformi na putu ka evropskim integracijama, te nezavisno sudstvo. Nova makedonska vlada je položila zakletvu pred predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem pet minuta prije ponoći. Vlada će imati 25 ministara, najviše ih ima Zaevov SDSM 17, stranka DUI Alija Ahmetija šest, a Alijansa za Albance Zijadina Sele dva.

Ministarstvo odbrane Zaev je povjerio Radmili Šekerinskoj, a Oliveru Spasovskom Ministarstvo unutrašnjih psolova. Novi ministar inostranih poslova je Nikola Dimitrov, a finansija Dragan Tevdovski.

Renata Deskovska je izabrana za ministricu obrazovanja, Goran Sugarevski transporta, Ljupčo Nikolovski poljoprivrede, a na čelu Ministarstva za rad i socijalna pitanja biće Mila Carovska. Damjan Mančevski će biti zadužen za administraciju i informatička pitanja, Robert Alagozovski za kulturu, dok će Vicepremijer Kočo Agnušev biti zadužen za ekonomska pitanja.

Ministri bez portfelja su Edmond Ademi, Robert Popovski, Zorica Apostolovska, Zoran Šapurik, Samka Ibraimovski i Adnan Kahil. Protiv nove Vlade glasali su poslanici VMRO DPMNE dosadašnjeg premijera Nikole Gruevskog koji je Makedonijom vladao od 2006. godine. Izvor: nap.ba