6. april – dan otpora grada Sarajeva

sarajevoKraj Drugog svjetskog rata u Sarajevu je nastupilo na današnji dan 1945. godine i od tada se 06. april obilježava kao Dan oslobođenja grada Sarajeva. 6. aprila 1945. godine zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih patriota – Srba, Muslimana i Hrvata oslobođeno je Sarajevo.

6. aprila 1994. godine Sarajevo je opet trebalo svoje građane i patriote da ga još jednom oslobode. Danas su brojne delegacije, udruženja i građani Sarajeva povodom Dana Grada Sarajeva položili vijence na spomen-obilježje žrtvama faštističkog terora i ratova Vječna vatra u Sarajevu. Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je kako je 6. april sudbonosni datum za Sarajevo.

Gradsko vijeće je na sjednici 2006. godine donijelo odluku kojom je 6. april određen kao Dan grada Sarajeva.

“Svi aprili i bombardiranje i oslobađanje, blokada grada, sve je bilo 6. aprila. Imamo dovoljno razloga da ovaj dan proslavljamo da se ponašamo slavljenički jer je ovo dan kada su antifašisti oslobodili grad. Time je počelo oslobađanje i BiH od fašizma”, kazao je Komšić.

Vijence su na spomen-obilježlje Vječna vatra u Sarajevu položile federalne, gradske, općinske delegacije, brojna antifašistička vijeća te građani Sarajeva.

(Bh-vjesnik)