50.000 KM za obnovu Careve džamije u Foči

Prilikom jučerašnje posjete Foči predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar Nedžada Ajnadžića i člana Upravnog odbora Udruženja ”Istočna Bosna” u Sarajevu, zajedno sa Šaćirom Hrustemovićem sekretarom Udruženja, te Munibom Milišićem, zamjenikom predsjednika Komisije Općinskog vijeća za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima uručen je ček od 50.000 KM za obnovu srušene Careve džamije koja je nacionalni spomenik BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

dzamija0(1)Sredstva je na inicijativu pomenutog udruženja izdvojilo Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Uručivanje donacije je upriličeno ispred Atik Ali-pašine džamije u čijem dvorištu su i prostorije Medžlisa Islamske zajednice u Foči, u čije ime je ček preuzeo muftija goraždanski Remzija efendija Pitić. On je naglasio da ova lokacija ima svoju simboliku jer je Atik Ali-pašina džamija najstarija u Foči i prva je obnovljena džamija u ovom gradu nakon proteklog rata kada je zapaljena.

– Obnova Careve džamije u dobroj mjeri je završena zahvaljujući ovakvoj vrsti pomoći. Današnja posjeta i donacija za nas ima višestruki značaj. Najvažnije je da se naši ljudi okupljaju oko zajedničkog dobra i da udruženim snagama rade ono što je stoljećima činilo našu kulturu, historiju, identitet i zajedništvo – kazao je Pitić.

Careva džamija je sagrađena 1500.-1501. godine za vrijeme vladavine sultana Bajazida Valije ll pa je zbog toga i dobila ovakvo ime. Pored džamije su bili izgrađeni objekti gasulhana, abdesthana i prostorije za potrebe Islamske zajednice. Oko džamije je bio veliki harem sa mnogo nišana, a među njima i kabur s nišanom kćerke Sultana Bajazida – sultanije Fatime, kao i nišani zaslužnih građana utemeljitelja Foče.

U aprilu 1992. godine džamija je zapaljena, minirana i porušena do temelja. Ostaci su odvezeni i bačeni, pretpostavlja se, u korito rijeke Drine, a plato gdje je bila džamija pretvoren je u odlagalište otpada.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika kulture je 2004. godine mjesto i ostatke graditeljske cjeline – Careve džamije proglasila nacionalnim spomenikom BiH. Obnova Careve džamije u Foči počela je polaganjem kamena temeljca 22. oktobra 2012. godine.

(Nap)