Home / Zdravlje / Kruške reguliraju šečer i čuvaju srce

Kruške reguliraju šečer i čuvaju srce

Kruške su te koje prirodno reguliraju nivo šećera u krvi, što ih čini idealnom dijetalnom namirnicom. Lignin je vrsta netopljivih prehrambenih vlakana prisutnih u kruškama koji djeluje kao prirodni regulator holesterola u krvi. Uz pozitivan učinak na holesterol, lignin učestvuje i u regulaciji probave.

Preventiva su konstipaciji – olakšavaju prolazak crijevnog sadržaja i peristaltiku crijeva te tako štite od raka debelog crijeva. Reguliraju šećer u krvi Topljiva vlakna utiču i na funkciju inzulina te tako prirodno reguliraju nivo šećera u krvi tokom dana.

Kruške su takođe dobar izvor bakra, kalijuma i izuzetno dobar izvor prehrambenih vlakana. Naučne studije pokazuju da topljiva vlakna iz kruške djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila. Čuvaju zdravlje kostiju Kruške sadrže esencijalne hranljive materije u obliku vitamina A, C i K, kalcijuma, bakra i bora.

Kruške takođe sadrže i fitonutrijente koji su gradivni element kostiju, a u koje spadaju flavonoli, hidroksihinoni, antocijani i karetenoidi. .

error: Zabranjeno kopiranje !!