Umro Kemal Monteno

Kemal Monteno danas je izgubio bitku sa životom. Pred samo nekoliko dana pušten je iz bolnice Rebro gdje završio zbog visoke temperature izazvane upalom mokraćnog kanala, ali bolest s kojom se borio dugi niz godina ipak nije uspio pobijediti.

Kemal-Monteno-1Sredinom novembra su mu u zagrebačkom KBC-u Rebro transplantirali bubreg koji je čekao od 2013. godine, a godinu dana prije toga završio je u bolnici zbog problema sa srcem uslijed dugogodišnje borbe sa šećernom bolesti. Tada mu je ugrađena i srčana premosnica, ali ustanovljena i loša funkcija bubrega. Išao je na dijalizu, a morao je radikalno promijeniti i način prehrane.

Pjevač je rodjen 1948. u Sarajevu, gdje u drugoj polovini 1960-ih godina počeo svoju veoma bogatu i uspješnu karijeru i to nastupom na festivalu “Vaš šlager sezone” 1967. Otad je miljenik festivalske publike u Sarajevu, gdje redovno odnosi prve nagrade kao izvođač, autor glazbe i autor teksta. Za “Šlager sezone” nastale su neke od njegovih najljepših šansona, a krajem 1970-ih ovdje su izvedene i njegove najljepše pjesme gradu i domovini BiH, svojevrsne himne “Sarajevo ljubavi moja” (1976) i “Zemljo moja” (1977).

Pamtit ćemo ga i po brojnim suradnjama s vrhunskim domaćih glazbenika, među kojima se izdvajaju one Rade Šerbedžije, Borisa Novkovića, ali i Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića.
(Oslobodjenje)