Home / Crna hronika / Umro fizičar Stephen Hawking

Umro fizičar Stephen Hawking

Svjetski poznati britanski teoretski fizičar Stephen Hawking umro je jutros u 76. godini u svojoj kući u Cambridgeu, saopćila je rano jutros njegova porodica, javlja Anadolu Agency (AA).

U prošlogodišnjem intervjuu za BBC Hawking je rekao kako nije mislio da će doživjeti 75 godina i dodao da se osjeća izuzetno sretnim jer ima priliku predstavljati naučne rezultate.

Podsjetio je u tadašnjem intervjuu da je u mladosti s 21 godinu obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Kazao je da potpuno nepokretan, u kolicima, bez sposobnosti govora, s okolinom komunicira jedino uz pomoć računalnog sintetizatora glasa ali i 54 godine nakon što ga je zadesila bolest i dalje radi i objavljuje naučne radove.

Poznat je po doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, posebno u kontekstu crnih rupa, te popularnim pisanim djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru.

Najpopularnije djelo mu je znanstveni bestseler “Kratka povijest vremena” (A Brief History of Time), koji je zauzeo prvo mjesto na listi bestselera britanskog Sunday Timesa. Hawking je još za života smatran najvećim umom među naučnicima nakon Alberta Einsteina.

Hawking je otkrio fenomen koji je postao poznat kao Hawkingovo zračenje a radi se o ‘curenju’ zračenja iz crnih rupa i nestaju.

Stephen Hawking rođen je u Oxfordu 8. siječnja 1942. Njegov otac, istraživački biolog, preselio se u taj grad s njegovom majkom kako bi izbjegao njemačka bombardiranja. Hawking je odrastao u Londonu i nakon što je diplomirao fiziku na Oxfordu prešao je na doktorski studij iz kozmologije u Cambridge.

Kao tinejdžer uživao je u jahanju i veslanju no na Cambridgu u dobi od 21 godine postavljena mu je dijagnoza oblika neurodegenerativne bolesti koja će ga s vremenom potpuno paralizirati.

Dok se pripremao za vjenčanje s prvom suprugom Jane 1964. liječnici su mu davali najviše dvije do tri godine života.

No bolest je napredovala mnogo sporije nego što su liječnici očekivali. Par je imao troje djece i 1988., iako Hawking više nije mogao samostalno govoriti nego je koristio umjetni glas nakon traheotomije, dovršio je knjigu “Kratka povijest vremena” laički vodič kroz kozmologiju.

Napisao je da je patio od teške bolesti gotovo čitav život no to ga nije spriječilo da ima obitelj i bude uspješan u radu. “To pokazuje da nitko ne smije gubiti nadu”.

error: Zabranjeno kopiranje !!