Home / Zdravlje / Šta boja, gustoća i miris urina mogu otkriti mnogo o zdravlju!

Šta boja, gustoća i miris urina mogu otkriti mnogo o zdravlju!

Urin inače ne bi trebao imati jak miris, ali ako vas podsjeća na amonijak, možda imate urinarnu infekciju ili kamenac, ili ste jednostavno dehidrirani. Ujedno, takav miris daje i ishrana sa mnogo proteina.

Ako ste zdravi, vaš urin bi se trebao sastojati od 95 posto vode i slabu aromu.

Ako osjetite jak i neugodan miris, koji ne prestaje, pa čak i ako nemate bolove, ipak se obratite ljekaru.

Trebalo bi svakako obratiti pažnju na boju urina jer govori mnogo o ukupnom stanju organizma.

Gotovo proziran urin, bez boje, znak je da se u organizam unosi mnogo, previše, vode i da bi najvjerovatnije trebalo smanjiti unos tečnosti.

Svijetložuta boja ili boja slame znak je dovoljne hidriranosti tijela i normalnog funkcioniranja organizma.

Isto je i s prozirnožutom bojom urina.

Tamnožuta boja urina ukazuje na nedovoljnu hidriranost organizma – trebalo bi brzo unijeti tečnost u organizam.

Boja meda ili ćilibara znači jači oblik dehidriranosti u odnosu na tamnožutu i važno je unijeti tečnost čim prije.

Tamnosmeđa boja urina može ukazivati na jaku dehidriranost, ali i na bolesti jetre. Ako takva boja urina ostane i nakon unošenja tečnosti, trebalo bi svakako posjetiti ljekara.

Crvena boja urina je za svakog znak za zabrinutost, i to s razlogom osim ako ste jeli borovnice ili cveklu. Treba se javiti ljekaru jer crvena boja urina, ako niste jeli neke od navedenih namirnica, može biti znak bolesti bubrega, tumora, problema s prostatom ili infekcije urinarnog trakta. Crvena boja urina može biti znak i trovanja živom.

Ako je urin narančaste boje, to može biti znak dehidriranosti, ali može upućivati i na bolesti jetre i žuči. Javite se ljekaru.

Plav ili zelen urin može biti znak rijetkih genetskih oboljenja, ali i posljedica unošenja hrane s bojama ili različitih lijekova. Također može ukazivati na bakterije u urinarnom traktu. Trebalo bi posjetiti ljekara.

Za ljubičastu boju urina, infografika kaže da takva ne postoji.

Ako je urin pjenast, to bi moga biti znak da ste samo previše žurili, ali ako se uporno javlja posjetite ljekara – moguće je da ste pretjerali s unosom proteina ili da imate problema s bubrezima, piše Webmd.

error: Zabranjeno kopiranje !!