Makedonija: Voz pregazio migrante, 14 poginulih

makedonija-voz-pregazio-imigrante-14-poginulih_1429875617Katastrofalna željeznička nesreća desila se u blizini Velesa u četvrtak navečer, kada je voz na međunarodnoj liniji Solun – Beograd udario u veliku grupu migranata. Makedonska državna novinska agencija MIA javila je da je najmanje 14 ljudi poginulo.

Imigranti iz Afrike i s Bliskog istoka, koji ulaze u Makedoniju iz Grčke, obično putuju pješice tokom noći koristeći željezničku prugu kao stazu da bi izbjegli opasnost da se izgube na nepoznatom terenu.

Mašinovođa je izjavio tužiocima da je uočio grupu od desetak imigranata dok se nalazila između 50 i 100 metara od voza. On je povukao kočnicu za hitne situacije i pustio je sirenu da bi upozorio grupu, ali neki od njih nisu bili u prilici da se pravovremeno pomjere s pruge. Voz je uspio da u potpunosti stane tek između 100 i 150 metara od mjesta udara. Grupu su činili migranti iz Somalije i Afganistana.

Policija iz Velesa obavijestila je MIA da je osam migranata uhapšeno nakon nesreće, a desetine su pobjegle sa mjesta nesreće. Policijska glasnogovornica Anita Stojkovska izjavila je da su tijela poginulih migranata prebačena na groblje u Velesu.

Alarmantno stanje

Mersiha Smailović, predstavnica Udruženja Legis, koje se bavi zaštitom ljudskih prava u Makedoniji, kaže da je stanje sa ilegalnim migrantima u toj zemlji alarmantno. Ne samo zbog toga što je do sada veliki broj njih izgubilo život, nego i zbog veoma lošeg tretmana u prihvatnim centrima u kojima ih većina bude tretirana kao da su počinili krivično djelo.

“Privatni centri su u suštini zatvori, gdje je migrantima kretanje zabranjeno i limitirano”, istakla je Smailović, dodavši da se slična tragedija već ranije dogodila: “Prethodno su bili pojedinačni slučajevi kada je ukupno 13 migranata izgubilo život na makedonskim prugama.”            (Oslobodjenje.ba)