Monday, February 22, 2021
Home Crna hronika Kiseljačkom imamu zapaljen automobil

Kiseljačkom imamu zapaljen automobil

- Advertisement -

Imam kiseljačkog džemata Mustafa ef. Pašić, nakon što su mu sinoć zapaljeni automobil i garaža, koja se nalazi ispod kuće u kojoj živi sa suprugom i dvoje djece, za Faktor je ispričao detalje sinoćnjeg incidenta, koji je vrlo lako mogao imati teške poljedice.

Prema riječima ef. Pašića, on je sa porodicom sinoć od 19 sati bio u džamiji gdje se održavao program povodom Nove hidžretske godine, a kada se oko 22 sata sve završilo, otišli su kući.

- Advertisement -

– Da smo zaspali oko 11, pola 12, vatra bi zahvatila cijelu kuću oko koje je stiropor i izgorjeli bi svi. Nakon programa u džamiji imali smo goste, te sam ih ispratio i ušao sam u kuću oko 15 minuta prije ponoći. Djeca su otišla u svoju sobu da spavaju i mi smo se spremali da legnemo. Čuli smo da je nešto lupilo i prvo smo pomislili da djeca skaču i igraju se u sobi. Supruga je krenula prema njima, a mlađi sin je izašao i kazao “Babo, nešto je puno lupilo” – kazao je ef. Pašić.

Prema riječima našeg sagovornika, prvo su pomislili da je neko provalio u kuću komšinice koja živi sama, ali kada su pogledali kroz prozor, komšinica je vikala: “Hožda, gori ti garaža!”.

– Izletio sam iz kuće u pidžami i papučama. Prvo sam mislio da su struja ili instalacije, a kad sam otvorio vrata garaže, zapahnuo me je gust dim. Auto je gorjelo. Karambolka je bila najvjerovatnije namjenski zapaljena, kako bi rezervoar sa gorivom eksplodirao. Gorjelo je na krovu i na haubi. Uzeo sam šlauf i počeo gasiti vatru. Komšije su istrčale iz svojih kuća kako bi pomogle, pa smo izgurali auto vani da se vatra ne bi širila dalje na kuću – ispričao nam je imam, te dodao da je vatra nakon pola sata bila ugašena.

Ef. Pašić kaže da, ko god da je to uradio, išao je na to da izgore i kuća i njegova porodica.

– Da je htio da mi zapali auto, uradio bi to za ona četiri sata dok smo bili u džamiji ili nekom drugom prilikom, jer auto nije uvijek parkirano u garaži. Mi smo se ovdje vratili 2002. godine, napravili smo dvije munare i nikad ni sa kim nisam imao nikakvih incidenata. Kako sam dobar sa muslimanima, tako i sa Hrvatima, te se nikad ni sa kim nisam zamjerio. Je li to bila neka poruka na Hidžretsku Novu godinu ili su u pitanju neka politička previranja, ne znam. Ne želim ni u koga prstom pokazivati ili, ne daj Bože, nekog optužiti, neka inspektori odrade svoje. Sve je ovo iskušenje i valja se nositi s njim. Hvala Bogu pa je živa glava, a iz ovoga čovjek može samo jači izaći – kazao je imam.

- Advertisement -

Najnovije objave