9 razloga zbog kojih trebate jesti jagode

jagode_21. Prava su mala riznica antioksidanata. Jagode su četvrte po redu na listi namirnica sa najvećom koncentracijom antioksidanata. Antioksidanti štite vaše tijelo od slobodnih radikala, koji ubrzavaju starenje i izazivaju mnoge bolesti.

2. Izvrstan su izvor vitamina C, koji ojačava arterije i nadbubrežne žlijezde koje su poznate i kao žlijezde stresa, a one zahtijevaju veću količinu vitamina C od svih organa u tijelu. Samo osam jagoda ima više vitamina C od jedne narandže.

3. Istraživanja su pokazala da jagode mogu pomoći pri regulaciji šećera u krvi. Samo jedna šolja dnevno može da igra veliku ulogu u prevenciji krvnih bolesti. Nivo šećera u krvi povezan je sa gojaznosti, promjenama raspoloženja, dijabetesom i hipoglikemijom.

4. Jagode imaju antiupalna i dejstva koja ublažavaju bol. Nauka je dokazala da jagode smanjuju markere upale. Preporučuje se da ih konzumirate tri puta sedmično da biste smanjili rizik od upala. A zbog njihovog divnog ukusa vjerujemo da ni češća konzumacija neće biti problem.

5. Od velike su pomoći u sprječavanju nastanka bolesti srca i artritisa.

6. Jagode sadrže antocijanine, koji pomažu pri sagorjevanju masnih naslaga na tijelu, jer ih ono koristi kao gorivo, piše Lifepressmagazin. Istraživanja su pokazala da antocijanin također povoljno utiče na kratkotrajno pamćenje.

7. Pune su antikancerogenih materija. Njihovi flavonoidi se bore sa kancerogenim ćelijama i sprječavaju njihovu sposobnost da se umnože.

8. Fenolne kiseline iz jagoda imaju antialergena svojstva, što znači da pomažu pri smanjenju biohemijskih procesa, koji su povezani sa alergijskim reakcijama. Ipak, kao i na sve namirnice postoje ljudi koji su alergični na jagode, ako imate ikakvu sumnju da ste alergični nemojte ih jesti.

9. I za kraj, jagode su veoma ukusne! Dodajte svježe ili zamrznute jagode u svoje šejkove i sokove. Poslužite ih za doručak uz tople palačinke, napravite namaz od avokada i jagoda ili ih jednostavno jedite same. (faktor)