Vijesti

Vjetar ne jenjava: Prevrnuti šleperi, devastirani parkovi, iščupana stabla

Olujni vjetar koji od noćas puše u cijeloj Hercegovini pričinio je veliku materijalnu štetu, napravio značajne probleme u odvijanju saobraćaja, a kako saznajemo nekoliko osoba je i lakše povrijeđeno.

Vjetar posebne probleme napravio je u Mostaru, oštećene dvije škole, par izvrnutih šlepera, nekoliko oštećenih putničkih vozila. Neka naselja su povremeno ostala bez napajanja električnom energijom, oštećen je i krov Narodnog pozorišta a vjetar je porazbijao stakla i na zgradi Aerodroma Mostar.

Olujni vjetar velike probleme napravio je i u drugim hercegovačkim gradovima, posebno u Trebinju gdje je razrušio konstrukciju zatvorenog bazena čija je gradnja u toku, kao i brojne privatne objekte te oborio nekoliko stabala u Gradskom parku.

Vjetar je digao i dio krova škole u Rodoču, a u Cimu obarao stubove elektronaponske mreže. U naselju Tekija oborio je semafor, na Aveniji se obrušila fasada, a na mnogim ulicama otežano se saobraća te se vozačima savjetuje maksimalan oprez. Vjetar je tokom noći iščupao više stabala i tom prilikom oštetio javnu rasvjetu, zelenu površinu i staze.

Jaki udari vjetra u Širokom Brijegu, koji su počeli u subotu ujutro, iza tri sata, prouzrokovali su veliku materijalnu štetu građanima te općine. Osim krovova porodičnih kuća, oštećeni su i neki automobili na koje su pala srušena stabla, pa građani zovu policiju koja dokumentuje nastalu štetu.

Jaki udari vjetra u Čapljini tokom noći i jutra izazvali su rušenje stabala na saobraćajnicama. Također, vjetar je čupao visoka stabla iz korijena, koja su potom sa sobom podignula cijele grobove. Oštećeni su i nadgrobni spomenici uslijed pada težih grana na njih. Stradali su i krovovi kuća i automobili, a veliki broj sela je bez električne energije. Velike glavobolje zadalo je nevrijeme brojnim poljoprivrednicima širom čapljinske općine.

Crna Gora: Jak vjetar čupa drveće u Baru i Podgorici, gdje je oborena fasada na jednoj stambenoj zgradi, dok je na području Danilovgrada i Zete došlo do prekida u snabdijevanju elekricnom energijom. U Nikšiću je jutros izgorio dio krova na jednoj stambenoj zgradi, ali niko nije povrijeđen.