Poučne priče

Priča o tužnom završetku milijardera koji je odbio dati zekat

Ovo je priča o saudijskom milijarderu koji je odbio dati zekat, a koju je ispričao šejh Hasan Ejub dok je predsjedavao Odborom za zekat u Saudijskoj Arabiji.

Šejh je ispričao: ”Odbor za zekat zaprimio je zekat od najbogatijih ljudi u državi i, kao i obično, podijelio ga siromasima i drugim kategorijama i skupinama kojima se daje zekat, a koje su spomenute u Kur’anu.

Međutim, Odbor je bio iznenađen činjenicom da je jedan milijarder, koji je zaradio milione, odbio dati zekat. Mi smo mu poslali nekoliko članova da ga upozore i posavjetuju na najljepši način. Rekli su mu: ‘Brate, šta se to dešava sa tobom? Šejtan se ispriječio između tebe i dobrog djela, ne slušaj šejtanov glas. Do sad si uvijek davao zekat i Allah ti je davao berićet i povećavao imetak. Stoga, nemoj sam sebe uništavati i bacati se vlastitim rukama u propast.’

No, on je na te savjete samo rekao: ‘Neću platiti zekat i niko mi neće govoriti da ću zbog toga izgubiti imetak. Ja imam toliko novca da, ako bi me Allah želio osiromašiti, ne bi to mogao učiniti.’ Tada su ga oni ostavili i prekinuli savjetovanje i svaki daljni razgovor.

Nakon nekoliko mjeseci taj milijarder se razbolio, u bolnicu je dovežen sa groznicom i povišenom temperaturom koja je dosezala do 40 stepeni. Ljekari su na sve načine pokušavali da mu obore temperaturu, ali nisu uspjevali. Doveli su ljekare specijaliste iz inostranstva i otkrili mu tumor u žučnoj kesi. Međutim, ni nakon operacije nije se primijetio nikakav napredak.

Bolnica mu je platila troškove u iščekivanju naplate od njegovih kompanija. Međutim, na kraju su njegovi poslovi zaustavljeni, a firme su bilježile gubitke. Nazvali su njegovog sina, koji se oženio Amerikankom i otišao sa njom živjeti u Ameriku, da dođe posjetiti bolesnog oca. Mladić je došao i brinuo se o ocu dvije sedmice, nakon čega mu je otac dao punomoć i ovlastio ga da vodi posao. Nakon mjesec dana sinu je postalo dosadno, pa je pozvao ženu da dođe sa njihovo dvoje djece u Saudijsku Arabiju. Kad mu je supruga došla u Saudiju, predložila je mužu da proda svu očevu imovinu i da se vrate u Ameriku. On je to prihvatio i ubrzo je prodao sav očev imetak, jer je bio ubijeđen da je pitanje očeve smrti bilo samo pitanje dana.

Sin je prodao sve posjede svoga oca i firme koje je imao, a prisvojio je i sav novac koji je njegov otac imao u različitim bankama i vratio se sa suprugom i djecom u Ameriku.

Međutim, njegov otac je iznenada potpuno ozdravio kao da nikada i nije bio bolestan. Nakon toga, bolnica je tražila od njega da plati fakture i dugove za liječenje koje njegov sin nije platio. Čovjek je bio šokiran saznanjem da je ostao bez novca, i ne samo to, već je postao i dužnik. Očajan zbog onoga što ga je snašlo nazvao je svoga sina koji mu je rekao: ‘Ti više nisi među živima’, i spustio je slušalicu.

Čovjek je tada gorko zaplakao zbog teškog stanja i sjetio se svojih riječi u vezi svoga bogatstva i odbijanja davanja zekata. Zatim je nazvao jednog od šejhova iz Odbora za zekat i šejh je odmah došao u bolnicu. Saznao je šta se dogodilo sa milijarderom, pa ga je pozvao da učini tevbu i da se pokaje zbog riječi nevjerstva koje je izgovorio pred članovima Odbora koji su bili došli da uzmu od njega zekat.

Vidjevši ga u takvom stanju, šejh mu je rekao: ‘Zaboravi sada na imetak koji si izgubio i na svoje stanje, već učini sedždu zahvale Allahu, dž.š., što ti je dao priliku da se iskreno pokaješ.’

Nakon svega toga, uslijedilo je još jedno iznenađenje. Naime, Odbor za zekat platio je bolnici račun za njegovo liječenje nakon što je bolnička uprava konstatovala da se radi o siromahu koji je upravo završio fazu života kao milijarder i zakoračio u novu fazu života koja je u znaku siromaštva i neizvjesnosti.”

Stoga, nemoj da te obmane imetak i bogatstvo koje posjeduješ i nemoj misliti da je priča o Karunu završena za sva vremena. Ne, nego se ona ponavlja iz generacije u generaciju i svaki će ”karun” završiti osramoćen i ponižen onako kako je završio Karun iz Musaovog, a.s., naroda, svejedno hoće li to biti propadanjem u zemlju zajedno sa imetkom ili na neki drugi način. Zato se ne oholi i ne uskraćuj pravo siromasima koje imaju u tvom imetku i ne izbjegavaj obavezu zekata koju ti je Allah propisao.

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić / – – Izvor: Saff.ba