Poučne priče

Babo, zašto?

Madžid je mladić koji je napunio 17 godina. Otac mu je bio jedan od najvećih trgovaca u gradu u kojem su živjeli. Dolazeći na džumu namaz, Madžid je upoznao lokalnog imama i sa njim se sprijateljio. Imam je bio iskren čovjek, prenio je na Madžida svu dobrotu koju je Madžid i prihvatio. Zavolio je Allaha i Njegova Poslanika. Slast je osjećao u namazu, postu i učenju Kur’ana. Madžid je napokon sebe našao, našao je svoj mir i spokoj.

Međutim, Madžidov otac je počeo da primjećuje nagle promjene na svom sinu a koje mu se nikako nisu sviđale. Njegov otac je bio čisto čovjek kojeg je samo zanimala zarada i ovosvjetska uživanja, praktikovanje vjere mu je išlo na živce i smatrao je to zaostalim. Nije htio da mu sin bude neki ekstra vjernik, htio je da uživa u svim slobodama kao i njegovi vršnjaci. Otac je postajao sve agresivniji prema njemu. Znao je upasti u njegovu sobu, uzeti mu Kur’an iz ruku te postavljati pitanja koja nemaju veze sa stvarnošću, ali bijes je bio jači od njega.

Pitanja su bila: “Zašto klanjaš, zašto toliko učiš Kur’an, jel neko umro, šta se dešava u tvojoj glavi“?

Sve je bilo izdržljivo dok Madžid nije počeo ujutro na rani sabah da budi oca, svoga oca koji nije već 25 godina klanjao niti jedan rekat. Otac se naljutio i otišao do lokalnog imama kod kojeg Madžid uči Kur’an.

Prišao mu je ljutito i rekao: “Zašto ste mi dijete upropastili“?

Imam se nasmijao i rekao: “Nisam ja njega upropastio, on je krenuo pravim putem, vaš sin zna napamet šest džuzeva Kur’ana, redovno obavlja namaz, ne znam šta je u tome loše“?!

Onda se izderao na njega rekavši: “Slušaj pokvarenjače stari, ako još jednom vidim svog sina sa vama, bilo da je halka Kur’ana, bilo da su predavanja, nećete se dobro provesti“! A onda mu je pljunuo u lice.

Stari imam je obrisao lice i rekao: “Hvala vam, da vas Allah nagradi“.