Home / Vijesti / Konjičko drvorezbarstvo na listi UNESCO-a

Konjičko drvorezbarstvo na listi UNESCO-a

UNESCO potvrdio upis drvorezbarstva iz Konjica na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine.

“Upis Konjičkog drvorezbarstva na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine od izuzetnog je značaja za Bosnu i Hercegovinu i kao takav daje poticaj daljnjim aktivnostima na očuvanju bogate nematerijalne kulturne baštine naše zemlje te pokazuje našu snažnu posvećenost implementaciji UNESCO-ove konvencije iz 2003. godine o očuvanju nematerijalne kulturne baštine”, rekao je ovim povodom ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

Drvorezbarstvo je umjetnički zanat s dugom tradicijom u općini Konjic. Drvene rezbarije koje uključuju namještaj, sofisticirane enterijere i male dekorativne predmete ističu se svojim prepoznatljivim ručno rezbarenim motivima i ukupnim vizuelnim identitetom. Rezbarenje je sastavni dio kulture lokalne zajednice, mjera ljepote i ugodnosti kućnog enterijera i tradicija koja stvara osjećaj zajednice i pripadnosti.

Proces nominacije Konjičkog drvorezbarstva započet je još 2014. godine, u saradnji Federalnog ministrastva kulture i sporta i lokalne zajednice u Konjicu koja baštini ovaj element.

Konjičko drvorezbarstvo je drugi element nematerijalne baštine iz Bosne i Hercegovine koji je, nakon Zmijanjskog veza, uvršten na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

error: Zabranjeno kopiranje !!