Saznajte šta sve Google zna i misli o vama

Koliko imate godina, šta vas zanima, imate li djecu, gdje živite i gdje ste putovali, koje jezike govorite i još puno toga najveći svjetski pretraživac zna o vama.

Poznajete li nekoga ko ne koristi Google, barem tražilicu? Svi mi, koristeći Gmail, tražilicu, Google Drive i slične alate dobivamo odlične besplatne aplikacije, a zauzvrat Googleu dajemo podatke o sebi – svojim navikama, sklonostima, lokacijama kako bi nam Google kroz svoju oglašivačku mrežu servirao oglase za ono što nas zanima.

A ako vas zanima što sve Google zna o vama – ili misli da zna – provjerite sljedećih šest linkova:

1. Interesi
Prema podacima koje ste ispunili kod otvaranja računa na Googleu, ali i prema tome što pretražujete, koje web stranice posjećujete, na koje oglase klikate… Google stvara vaš profil za oglašivače – kojeg ste spola, koliko imate godina, što vas zanima, gdje živite, koje jezike govorite. Ovdje možete provjeriti i promijeniti kako vas vidi Google.

2. Lokacije
Ako koristite pametni telefon s operacijskim sustavom Android, znajte da on pamti gdje ste sve bili, kojom ste se brzinom kretali…Ovdje možete vidjeti istoriju svojih lokacija.

3. Pretraživanja
Vjerojatno se ni vi ne sjećate što ste sve i koga pretraživali na Googleu, ali Google to dobro zna. Provjerite ovdje historiju pretraživanja.

4. Uređaji
Google, naravno, zna i s kojih sve uređaja pristupate svom računu, a na ovom linku i vi možete saznati koji su se sve uređaji prijavili na vaš Google račun. To može biti korisno ako sumnjate na zlouporabu ili da vam je netko provalio u račun.

5. Aplikacije i ekstenzije
Na ovom linku provjerite kojim ste sve aplikacijama i ekstenzijama za internet preglednik dopustili pristup informacijama.

6. Izvoz podataka
Sve vaše podatke Google vam nudi ‘za van’. Ako mijenjate računalo ili zbog bilo kojeg drugog razloga imate potrebu izvesti svoje podatke o računu, bookmarkove, kontakte, chatove…kliknite na Googleov Takeout.

Jeste li dovoljno hrabri? Znate li što Google zna o vama? Napišite u komentarima ispod!

izvor:24sata.hr