Safet Sušić više nije selektor reprezentacije BiH

Safet Sušić više nije selektor reprezentacije naše zemlje. Rezultat je to vanredne sjednice Izvršnog odbora N/FSBiH koja je održana u Sarajevu. Odluka o Sušićevoj smjeni, koji je ranije napustio sjednicu, bila je jednoglasna.


Zmajevi su juče u Haifi doživjeli debakl od 3:0 protiv Izraela. Danas poslijepodne su se vratili u Sarajevo, gdje se večeras održalasjednica IO, na kojoj se odlučivalo o povjerenju Sušiću.

Nakon septembarske vanredne sjednice na kojoj je Papetu izglasano povjerenje, ovaj put mu je ono bilo uskraćeno.

Razloga za to je mnogo, počev od poraza protiv Kipra, pa do nesvakidašnjih poteza u načinu vođenja selekcije, na što su se nadovezale i nesreće sa povrijeđenim igračima. Sušić je u međuvremenu izgubio i povjerenje navijača, medija, a na kraju i vlastitih igrača. Kako drugačije objasniti činjenicu da ga je poslije meča protiv Kipra javno kritikovao Lulić, a sinoć i kapiten Asmir Begović, koji je bez ustezanja rekao da ovako više ne ide.

Uz to, i BH Fanaticosi su mu okrenuli leđa, tako da ni N/FSBiH nije imao baš previše izbora kada je Sušić u pitanju, osim zahvaliti mu na svemu.

Šanse za Euro su, nakon poraza od Izraela, i više nego ugrožene i pitanje je da li uopšte i postoje, a biće zanimljivo vidjeti koga će to Savez izabrati za Papetovog nasljednika.

Imena je mnogo, počev od Halilhodžića, Osima, Bajevića, Hadžibegića, Prosinečkog, Baždarevića, a nije isključeno da na klupu sjedne i neko od stranaca.

Sušić je reprezentaciju BiH sa klupe vodio od 2009. godine, kada je naslijedio Miroslava Ćiru Blaževića. U 49 utakmica zabilježio je 23 pobjede, devet neriješenih rezultata i 17 poraza.

Pobjedom protiv Litvanije 15. oktobra 2013. godine Safet Sušić je postao prvi selektor koji je reprezentaciju Bosne i Hercegovine odveo na neko veliko nogometno takmičenje. Bio je to Mundijal u Brazilu, kojeg su Zmajevi okončali nakon tri utakmice grupne faze.

(Oslobodjenje portal)