Prce i Cerićeva sportisti godine

Rukometaš Nikola Prce i džudistkinja Larica Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2014. godinu.

izabrani

Tako je odlučio stručni žiri Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji Nezavisnih novina i RTV BiH, a nagrade i priznanja najboljima dodijeljena su završnoj manifestaciji održanoj večeras u Kongresnoj dvorani hotela Holiday u Sarajevu.

Povreda jača od Prce

Nikola Prce koji zbog povrede ligamenata skočnog zgloba nije bio u mogućnosti da lično primi nagradu, za priznanje koje je zaslužio odličnim igrama u dresu rukometne reprezentacije BiH i Pik Segeda, zahvalio se putem video poruke.

“Osim ove povrede u 2014. godini desilo mi se i mnogo lijepih stvari, kao što su uspjeh sa reprezentacijom i osvajanje prvog evropskog pokala (Kup EHF) sa mojim bivšim klubom Pik Segedom. Ovo priznanje došlo je kao šlag na tortu uspješne godine i jako sam sretan i ponosan što je cijenjeni žiri baš mene proglasio za najboljeg u BiH”, rekao je Prce.

U nizu vrhunskih rezultata koje je Larisa Cerić ostvarila u 2014. posebno mjesto u vitrinama zauzima srebro osvojeno na seniorskom EP u Monpelijeu.

“Želim da se zahvalim mojoj porodici, treneru Branislavu Crnogorcu, generalnom sekretaru Džudo saveza BiH Arijani Jahi, klupskim kolegama iz Nippona, Edukacijskom fakultetu u Travniku, te Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo”, kazala je naša najbolja džudistkinja.

Oni su najbolji

Stručni žiri, kojim je ovaj put predsjedavao velikan bh. i jugoslovenskog fudbala Faruk Hadžibegić, odredio je dobitnike i u preostalih devet kategorija, i to:

Najbolji trener – Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije BiH; najperspektivnija sportistkinja – Nikolija Stanivuković, članica Atletskog kluba Borac iz Banjaluke; najperspektivniji sportista – Džanan Musa, mladi košarkaški reprezentativac i najbolji strijelac Evropskog kadetskog prvenstva A divizije; nagrada za fer-plej 2014. – Lejla Tanović, biciklizam; nagrada za životno djelo – posthumno dodijeljena legendarnom golmanu banjalučkog Borca Slobodanu Karaliću, a isto priznanje otišlo je u ruke i bivšeg olimpijca Ivana Hmjelovjeca; nagrada za razvoj sporta – Azmir Husić; najbolja ekipa u sportu za invalide – reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci i najbolji sportista u sportu za invalide – Sabahudin Delalić.

(Oslobodjenje)