Ključanin: Film Hiljadarka je sasvim nešto novo, svjetska priča iz BiH

U Banovićima krajem prošlog mjeseca završeno je snimanje jednog od najskupljih bosanskohercegovačkih filmova. Riječ je o ostvarenju Zilhada Ključanina “Hiljadarka”, koje je na filmsko platno pretočila prvorazredna autorska ekipa na čelu sa producentom Almirom Šahinovićem, piše novinska agencija Patria.

hiljadarka1

– Većina filma je snimana u Banovićima dok je nekoliko scena snimano u Jablanici. Taj scenarij je imao nekada problema, jer se ne bavi savremenim životom. Svi žele da prave ratne temtike, ja nemam ništa protiv toga, ali mene je prvenstveno zanimala priča, sudbinska koju još niko nije ispričao. To je dakle jedna mali čovjek koji je završio na najvećoj novčanici. To je svjetska tema – kaže Ključanin.

On dalje dodaje da smatra da su ljudi možda malo umorni od ratne tematike te misli da će film dobro proći.

– Jer to je nama skoro poznata priča, znamo tu legendu, ali ipak je komedija, ne niska nego uzdignuta – dodao je Ključanin.

Film “Hiljadarka” koji premijerno treba biti predstavljen publici sljedeće godine priča priču o Atifu Kutroviću, poštenom, uzornom i vrijednom rudaru koji traži svoje mjesto pod suncem. Kakav je bio život u tom komunističkom periodu, trebala bi otkriti odlična glumačka postava koju čine Nikola Kojo, Armin Omerović, Aida Bukva, Branislav Trifunović i mnogi drugi.

– Meni je drago što je u filmu vrhunska ekipa glumaca iz regiona. S druge strane drago mi je što je snimatelj Dušan Joksimović jedan od najboljih snimatelja na protorima ex-Jugoslavije snimao film. Dušan je snimao i „Mi nismo anđeli“, „Rane“ . Sada ima puno rada na slici, montaži itd. Naša neka vizija je da film bude gotov za idući Sarajevo film festival – dodao je Ključanin.

Režiju potpisuje Nenad Đurić, bosanskohercegovački autor i tvorac filma “Nebo iznad krajolika” i kultnog dokumentarnog serijala “Pozitivna geografija”. Ambiciozni filmski projekat se inače radi prema originalnom scenariju Zilhada Ključanina. Radnja filma je smještena u mali rudarski gradić u Bosni, davne 1955. godine, a film se vrti oko rudara Atifa Kurtovića, koji je izabran za sliku na novčanici od 1000 dinara bivše SFRJ, njegovom odnosu prema Titu i svemu što je predstavljao prema malom novonastalom gradu u kojem pokušava preživjeti i naći svoje mjesto.