Jasmin Grebić započeo putovanje života: Biciklom od Sarajeva do Barcelone

jasmin-grebic-zapoceo-putovanje-zivota-biciklom-od-sarajeva-do-barcelone_1435736539Jasmin Grebić danas iz Sarajeva kreće na putovanje života. Ovaj profesor sporta i tjelesnog odgoja, magistar ekonomskih nauka, član biciklističkog kluba Trek Team iz Sarajeva će kroz šest evropskih država preći 2. 300 kilometara puta na biciklu.

Planirano je da putovanje od Sarajeva do Barcelone traje 23 dana.

Amaterski bodibilding
Projekt Sarajevo – Barcelona, put prijateljstva predstavlja avanturističko putovanje biciklom. Ideja je ponovo oživiti olimpijski duh dva grada pobratima kroz biciklizam.

Cilj je ukazati na pozitivne aspekte biciklizma i njegov pozitivni uticaj na zdravlje pojedinca, podići svijest mladih ljudi i šire zajednice o biciklizmu, te upoznati mlade sa turističko-kulturno-historijskim bogatstvom BiH i Sarajeva, istakao je Grebić.

Ranije se Jasmin Grebić 15 godina bavio amaterskim bodibildingom. Od 2010. je u biciklizmu i iza njega su brojne ture po BiH.

– Ovaj projekt promoviše biciklizam, ali i predstavlja gradnju mostova prijateljstva i međusobne saradnje između dva grada pobratima. Smatram kako predstavlja veliki potencijal i značaj u promociji ciklo-turinga i osmišljavanju još bolje turističke ponude grada Sarajeva, kroz sklapljanje prijateljstva sa sličnim biciklističkim udruženjima u Barceloni, dodao je Grebić.

Grebić na put kreće bez automobilske ili bilo kakve druge pratnje, ali s obzirom na to da govori engleski i španski jezik, nada se kako će sve proteći bez problema.

Putne torbe
Posljednje dvije godine iščekujem polazak na ovo putovanje i pripremam se. U ovoj godini sam u toku priprema već prešao 5.500 kilometara na biciklu, što je mjesečno 50 sati treninga. U ravnici nije teško održavati brzinu 25-30 km/h, ali kad dođe brdo, to je odmah osam km/h i teže je. Međutim, ja ću sada ići sa putnim torbama, natovaren, a na biciklu se svaki gram osjeti. Međutim, ja sam spreman i vjerujem da je ispred mene mnogo uzbuđenja i zanimljivosti, zaključio je Grebić.

Jasmin će u toku putovanja proći kroz Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Francusku, Monako i Španiju, a 23. jula trebao bi stići na odredište vozeći prosječno 100 kilometara dnevno. Povratak je planiran avionom.
(oslobodjenje.ba)