Home / Recepti / Hljeb sa kukuruznim i bijelim brašnom

Hljeb sa kukuruznim i bijelim brašnom

Sastojci: 350 grama bijelog brašna, 2 dcl mlijeka, 150 grama kkukuruznog brašna, 2 dcl vrele vode, 15 grama kvasca, 50 grama maslaca, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 1 kašičica praška za pecivo

Način pripreme: Kukuruzno brašno stavite u zdjelu i prelite sa vrelom vodom.Izmiješajte i nakon par minuta dodajte mu omekšali maslac. Kvasac, šećer i malo brašna prelite sa mlakim mlijekom izmiješajte i ostavite da kvasac nadodje.U brašno stavite prašak za pecivo i so. Kad kvasac nadodje saspite ga u kukuruzno brašno i izmiješajte.
Dodajite po malo bijelo brašno i zamijesite hljeb.Ako zatreba možete još malo dodati brašna.Kad tijesto nadodje premijesite ga i ostavite da i drugi puta nadodje. Pospite radnu površinu i premijesite tijesto, formirajte ga u kuglu.

Premažite ga vlažnim rukama i pospite sa bijelim i kukuruznim brašnom.Na pleh stavite papir za pečenje, pospite kukuruznim brašnom i prenesite formirani hljeb. Uključite rernu na 220 stepeni. Ako imate dvije male konzervice od mesnog nareska ili paštete u jednu posudicu stavite hladne vode i ubacite je u rernu a drugu stavite praznu. Kad se rerna zagrije u onu praznu posudicu nalite hladne vode.Tako ćete proizvesti paru i neće vam kora na hljebu biti tvrda. Kad se rerna zagrijala prije nego ubacite hljeb u rernu možete po hljebu nešto iscrtati ali to obavezno radite sa običnim žiletom. Stavite hljeb da se peče petnaestak minuta na 220 stepeni, nakog toga smanjite rernu na 180 stepeni i hljeb pecite još oko 35 minuta.

error: Zabranjeno kopiranje !!