Zanimljivosti

Grickate nokte, evo šta to govori o vama..

Stručni izraz za grickanje noktiju je onihofabija, a ona, osim uništavanja noktiju, može da vodi i infekcijama i napuklim zubima. Grickanje noktiju povezano je najviše sa stresom, anksioznošću i nervozom. A jednom kad počnete, teško je prestati s tim.

Prema novoj studiji, objavljenoj u Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, to je zapravo znak da ste perfekcionista, piše Reader’s Digest.

Istraživanje su sproveli na 48 sudionika, od kojih pola ima ponavljajuće poremećaje usmjerene na tijelo. Oni su svi pokazali znakove organizacionog perfekcionizma, svi pretjerano tjeraju svoje tijelo na rad van njegovih granica, pretjerano planiraju i lako se isfrustriraju.

Ispitanici su bili izloženi “uticaju” četiri različite situacije koje je trebalo da ih stresiraju, isfrustraju, izazovu dosadu i opustite ih. Svi ovi koji su imali ponavljajuće poremećaje usmjerene na tijelo u prve tri situacije pokazali su svoja specifična ponašanja kada su nervozni, uključujući i grickanje noktiju.

-Vjerujemo da su ovi individualci perfekcionisti, što znači da se ne mogu opustiti i obaviti zadatak u miru. Oni su skloni frustraciji, nestrpljenju i nezadovoljstvu ako ne ostvare svoje ciljeve – objasnio je autor studije dr Kieron O’Connor.

Oni se s negativnim emocijama nose tako da grizu nokte.

Tagovi

Slične objave

Back to top button
error: Zabranjeno kopiranje !!
Close

Otkriven je Ad Blocker

Molimo ugasite Ad Blocker zbog boljeg doživljaja na stranici.